Ο κύριος Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και επέλεξε να ξανακάνει μία κυβέρνηση με τα ίδια προβλήματα και παθογένειες, που είχε η προηγούμενη, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για “σπέκουλα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ότι ψήφισε το καλοκαίρι το μνημόνιο και σήμερα δεν ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους”, υποστηρίζοντας ότι “όταν αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τη χώρα- όχι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ψηφίζοντας αυτή τη συμφωνία, είχαμε ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται ένας οδικός χάρτης για τα βήματα, που πρέπει να γίνουν από εκεί και πέρα”.
“Το πρώτο που ζητήσαμε ήταν να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα, να μην υπάρξουν εκλογές, να μην διακινδυνεύσουμε, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ πίστευα ότι έπρεπε να φτάσουμε μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς άλλους πειραματισμούς και χωρίς άλλη αστάθεια και αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην Ελλάδα. Επίσης, προτείναμε τότε, με τη δύναμη των 220 βουλευτών, να επαναδιαπραγματευτούμε υφεσιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα αυτού του μνημονίου, τα οποία είναι πολλά και σκληρά. Θα είχαμε άλλη δυνατότητα με τους 220 βουλευτές, απέναντι στους 153, που έχει σήμερα η κυβέρνηση” σημείωσε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι “τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε”.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι “οι κόκκινες γραμμές ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά, που στρώθηκαν, για να περάσουν τα ξένα funds και να πάρουν και τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις” κάνοντας λόγο για “αφελληνισμό της οικονομίας”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέλαβε τον Ιανουάριο τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και την οδήγησε στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, όπως είπε, “ένα αχρείαστο μνημόνιο, καθώς δεν ήταν καθόλου προδιαγεγραμμένη αυτή η πορεία, ήταν το αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls”.
Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για “επιλεκτική αμνησία” από την πλευρά του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της χώρας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2004-2009, από τον Κώστα Καραμανλή, καλώντας τους να υπερψηφίσουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, “για την περίοδο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα”, ώστε “να αποτυπωθούν οι ευθύνες των πάντων, να μιλήσουμε και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και για να αποτυπωθεί η αλήθεια για όλη αυτή τη διαδρομή και για τον εκτροχιασμό του 2004-2009 και για τον εκτροχιασμό τον σημερινό που οδήγησε στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο”.
“Όποιος λοιπόν πραγματικά ενδιαφέρεται για το τι συνέβη αυτά τα χρόνια και ποιος έχει ευθύνες και μέχρι ποιου σημείου και ποιες ευθύνες, να συνυπογράψει αυτή την πρόταση. Όποιος, όμως, δεν το κάνει αυτό, όποιος αρνηθεί να εξεταστεί όλη αυτή η διαδρομή, καλά θα κάνει να μην ξανακουνήσει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ” είπε.
Αναφερόμενη τέλος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και στα σχέδια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι “στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, καταφέραμε να βάλουμε φρένο στην καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων πέντε ετών, να αντιστρέψουμε την πορεία αυτή”. Διευκρίνισε δε ότι “έχουμε πάρει απόφαση ότι διατηρούμε την αυτονομία των κομμάτων μας, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις των πολιτών, καθώς μιλάμε για μία δημοκρατική συμπαράταξη”.
“Αυτή η συμμαχία είναι το όχημα για την ανασυγκρότηση του χώρου. Όποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί σ’ αυτή τη συμμαχία, η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, ενισχύουμε τα κόμματά μας για να ενισχύσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη” είπε, προσθέτοντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη του χώρου.