Στη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας το προσφυγικό. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και αύριο, Παρασκευή.

 

Το πρόγραμμα

 

Σήμερα το πρωί  ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

 

Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

 

Αναφορικά με τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά και ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους – μέλους. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

 

Σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Χίο και αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι, ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στα εξής τρία σημεία:

 

– Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

 

– Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ε.Ε., με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

 

– Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Πρόσθεσε ακόμη ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ