Καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, αλλά και τη λειτουργία του εργοστασίου του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, ήταν στην απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην απάντησή του ο υφυπουργός τόνισε με έμφαση πως η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με την πυρηνική ενέργεια και προτάσσει το μοντέλο της πράσινης ενέργειας.
Ειδικότερα, σχετικά με την ενδεχόμενη μόλυνση των ποταμών από το εργοστάσιο του Κοζλοντούι, ο κ. Μωραΐτης αφού καθησύχασε ως προς τις επιπτώσεις στη χώρα μας από το ατύχημα της Ιαπωνίας, σημείωσε πως από την εποχή του Τσέρνομπιλ, έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα δίκτυο μέτρησης επιπέδων ακτινοβολίας: «Πέρα από το συνεχές δίκτυο μετρήσεων, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, διενεργεί και μηνιαίες μετρήσεις σε ποτάμια, όπως ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Αξιός και δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ρύπανσης από πυρηνικά κατάλοιπα. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για πυρηνική ρύπανση ούτε των υδάτων, ούτε του αέρα, ούτε και του εδάφους».
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός εστίασε στις ανησυχίες που προκαλούν οι ανακοινώσεις για κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων σε Βουλγαρία και Τουρκία. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι σταθερά αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια: «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για τη στρατηγική αυτή αντίθεσή μας στην πυρηνική ενέργεια – και μάλιστα σε ανύποπτες στιγμές. Προτάσσουμε την πράσινη ενέργεια, ως εναλλακτική λύση στην πυρηνική ενέργεια».
Αυτό όμως δεν το συμμερίζονται γειτονικές χώρες, που επιμένουν σε μοντέλα του παρελθόντος και που με βάση το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. «Πιστεύω όμως ότι αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία μπορεί να προκαλέσει μια συνολική αναθεώρηση απόψεων και στρατηγικών επιλογών διεθνώς. Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνησή μας μάχεται κατά της πυρηνικής ενέργειας σε όλα τα διεθνή και Ευρωπαϊκά φόρουμ» είπε στη συνέχεια ο Υφυπουργός, παραθέτοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να θεσπίσουμε κοινά κριτήρια, βάσει των οποίων θα πρέπει να διεξαχθούν τα προτεινόμενα τεστ αντοχής, που θα πρέπει να αφορούν τόσο υπάρχουσες όσο και μελλοντικές εγκαταστάσεις. Πέρα από τον έλεγχο, εμείς ως Κυβέρνηση θα επιδιώξουμε, στο πλαίσιο της εξωτερικής ενεργειακή πολιτικής, να υπάρχει διαβούλευση με κάθε γειτονική χώρα, για τα σχέδιά τους να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια (Βιέννη 1994)», τόνισε ο κ. Μωραΐτης.
Έκλεισε τη δευτερολογία του με την ευχή τα παθήματα του Τσέρνομπιλ και της Ιαπωνίας, να γίνουν μαθήματα στους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας: «Και να πάρει έτσι τέλος μια και καλή μια επιχειρηματολογία των τελευταίων ετών που ήθελε να κάνει το άσπρο μαύρο, ή μάλλον να το κάνει πράσινο. Αναφέρομαι σε αυτούς που παρουσίαζαν την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη ενέργεια. Εμείς λοιπόν έχουμε μια ξεκάθαρη στάση με όσα λέμε στους Έλληνες πολίτες αλλά και σε αυτά που λέμε στη διεθνή κοινότητα».