Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, αλλά και η υποεκπροσώπησή τους στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, παρουσία και της αναπληρώτριας υπουργού, αρμόδιας για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σίας Αναγνωστοπούλου.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της συνόδου των προέδρων και πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση» με την κ. Αναγνωστοπούλου.
«Το βασικό μας θέμα είναι η υποχρηματοδότηση. Δεν θα βγάλουμε τη χρονιά με τα όσα προβλέπει ο τωρινός προϋπολογισμός», επεσήμανε ο κ. Μπρατάκος, προσθέτοντας ότι η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε προς τη σύνοδο ότι θα κάνει προσπάθειες ώστε να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό υπέρ των ιδρυμάτων.
Ακόμη, η σύνοδος εξέφρασε τη διαφωνία της στην κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την υποεκπροσώπηση των ΤΕΙ στην επιτροπή εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, καθώς μόνο ένα άτομο στα 36 της επιτροπής, είναι από τον χώρο των ΤΕΙ. «Θέλουμε να συμμετέχουμε στο διάλογο, για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των ιδρυμάτων μας και το μέλλον τους», τόνισε ο κ. Μπρατάκος και ανέφερε ότι άμεσα θα σταλεί επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία θα ζητείται η αύξηση των αριθμών των μελών της επιτροπής, με την προσθήκη μελών από τα ΤΕΙ. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, ναι μεν θα υπάρξει η συμμετοχή στο διάλογο, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών ήταν κατηγορηματικός: «Σε τέτοια περίπτωση, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο, αφορά στη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ.
Η σύνοδος ζήτησε από την κ. Αναγνωστοπούλου να λυθεί θεσμικά το ζήτημα που δεν επιτρέπει στα ΤΕΙ να χορηγούν διδακτορικές διατριβές σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Επίσης, η σύνοδος ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό να υπάρξει συμμετοχή στην αξιολόγηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο, δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας, καθώς, πλέον, «τα ΤΕΙ έχουν βγει προς τα έξω και συνδέονται με την παραγωγή».
Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου παρέδωσε στους προέδρους των ΤΕΙ το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα.
Η σύνοδος καθόρισε δύο επιτροπές μελέτης (μία για την ανώτατη εκπαίδευση και μία για την έρευνα) και θα κάνουν γραπτώς τις σχετικές προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου. Ένα πρώτο «αγκάθι» φαίνεται να έχει βρεθεί, πάντως, στις διατάξεις που αφορούν την εκλογή αντιπρυτάνεων και αντιπροέδρων. Όλα όμως θα τεθούν σε συζήτηση, όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου.