Πέρασε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

193 βουλευτές ψήφισαν υπέρ – Πολλές οι απουσίες

 

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης. 

 

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, 193 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 56 ψήφισαν κατά.

 

Το νομοσχέδιο στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, 19 βουλευτές της ΝΔ και 3 των ΑΝΕΛ.

 

Μεγάλες διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των βουλευτών της τη ΝΔ, ενώ, μεγάλος ήταν και ο μεγάλος αριθμός των απόντων βουλευτών.

 

Αρνητική ήταν η στάση των ΑΝΕΛ (πλην τριών βουλευτών που υπερψήφισαν), της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

 

Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

 

«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: ‘Αννα Καραμανλή, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.

 

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.

 

Από τους ΑΝΕΛ, «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία.

 

«Όχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ απουσίαζε ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

 

Οι θέσεις


Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

«Αν υπήρχε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο τομή που κατοχυρώνει αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.

 

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

 

Νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε υπέρ του νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών.

 

Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εισηγήθηκε από την Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας, με αιχμή το «αποσπασματικό νομοσχέδιο» για το Σύμφωνο Συμβίωσης, την κυβέρνηση για ατολμία.

 

Το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι «αξιακά ετερόκλητη» ή τελικώς είναι «αξιακά ομοιογενής», έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή την αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, στο Σύμφωνο Συμβίωσης.

 

Υψηλοί τόνοι

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακραίες εκφράσεις χρησιμοποίησαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά και του συναδέλφου του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Κώστας Κατσίκης.

 

«Όσο για τον Καμμένο και το εξαπτέρυγό του, τον Κατσίκη, έχουν ένα δίκιο. Αν ένας γκέι συνευρεθεί ερωτικά με τον κ. Κατσίκη, επί τη βάση της κοινής συναίνεσης, ενδεχομένως ο γκέι να κατηγορηθεί για κτηνοβασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κατσίκη ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να πει τα εξής: «Θέλω από τον χώρο της Ολομέλειας να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ονόματι Αμυράς και θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για όσα είπε».

 

Τα αίματα άναψαν και με την ομιλία του Γιάννη Λαγού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

 

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε ο κ. Λαγός από το βήμα της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ