Στην επιλογή του έγκριτου νομικού με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα Γιώργου Πιτσιλή φέρεται ότι κατέληξε η κυβέρνηση.
Αν και στο Υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγήν ιχθύος, συγκλίνουσες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές συμφωνούν πως το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το πρόσωπο του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Πιτσιλής ενημερώθηκε ότι είναι αυτός από την τελική τριάδα των επικρατεστέρων υποψηφίων που θα αναλάβει άμεσα τα νέα καθήκοντά του.
Με βάση τις πληροφορίες αυτές, αφού απεφεύχθησαν τελικώς ατυχήματα και πολιτικές καραμπόλες, το όνομα του κυρίου Πιτσιλή αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα, αφού πλέον ολοκληρώθηκαν και οι τυπικές διαδικασίες (υπογραφές υπουργών, γνωστοποίηση και αποδοχή της θέσεως από τον ίδιο τον υποψήφιο κ.λπ.).
Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει απευθείας επαφές σε ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση, για ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των δύο πλευρών, για τα όρια της ανεξαρτησίας που εκ της θέσεώς του απαιτείται να απολαύει, έναντι της πολιτικής εξουσίας.
Γεγονός είναι ότι, όπως αναφέρει και το Πρώτο Θέμα, η επιλογή του κυρίου Πιτσιλή πολύ απέχει από το να θεωρηθεί «κομματική».
Πέραν της επιστημονικής του κατάρτισης –που θυμίζει έντονα εκείνη για την οποία ξεχώρισε και η προκάτοχός του κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου- ο κύριος Πιτσιλής έχει συνδεθεί επαγγελματικά με τον καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη (πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας) στο δικηγορικό γραφείο του οποίου λέγεται πως εργαζόταν.
Το μεγάλο στοίχημα όμως, εφόσον επισημοποιηθεί η εξέλιξη αυτή, δεν είναι απλώς αν και μέχρι πότε ο «ανεξάρτητος» Γενικός Γραμματέας Εσόδων θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του, χωρίς τρικλοποδιές από την (εκάστοτε) κυβέρνηση, αφού η προηγούμενη εμπειρία των κυρίων Χάρη Θεοχάρη και Κατερίνας Σαββαΐδου μόνον «ευτυχής» δεν ήταν.
Στην πραγματικότητα, όποιος και αν είναι ο τελικός νικητής στην κούρσας διαδοχής της κυρίας Σαββαΐδου, δύο παραμένουν τα μεγάλα ζητήματα:
– Να πάψει το συντομότερο η αβεβαιότητα για το μέλλον της φορολογικής διοίκησης, να κοιτάξουν οι έφοροι ξανά τις δουλειές τους ώστε να «αναστηθούν» οι εισπράξεις εσόδων, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός και η προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
– Να μην υπονομευθεί αλλά, αντιθέτως, να στηριχτεί και να εμπεδωθεί το δύσκολο (στη χώρα μας) “πείραμα” για μία… ανεξάρτητη από τους πολιτικούς εναγκαλισμούς δημόσια διοίκηση, που να μη γίνεται υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και δυστυχώς το ζήτημα δεν θεωρείται «λυμένο», όπως έχει δείξει και η εμπειρία των τελευταίων μηνών -παρότι είναι η Ελλάδα που ανέδειξε τον Αριστοτέλη και την αρχή της διάκρισης των τριών εξουσιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) πάνω στην οποία οικοδόμησαν την ευημερία τους τα πολιτισμένα κράτη του πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ονόματος που επέλεξε από τη περασμένη Δευτέρα ήδη ο κύριος Τσακαλώτος, έχει δώσει και τροφή για άλλα σενάρια, ενώ απασχολεί έντονα τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που αναμένοντας τις εξελίξεις, βαδίζει “σημειωτόν” αναμένοντας οδηγίες και… νέο σχέδιο πτήσης.
Ο Γιώργος Ι. Πιτσιλής είναι Δικηγόρος – Φορολογικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κατέχει DEA Φορολογικού Δικαίου του Παν/μίου Pantheon – Sorbonne (Paris 1), ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών. Σαραντάρης σε ηλικία, με καλές σπουδές και περγαμηνές, καταλαμβάνει την θέση του Γενικού Γραμματέα ξεπερνώντας στο νήμα πολλές και αξιόλογες υποψηφιότητες που είχαν τεθεί -γνωρίζοντας όλοι πάντως ότι δεν αρκεί κάποιος να είναι καλός νομικός αλλά πρέπει να είναι και «μάνατζερ» που θα κινήσει τον οικονομικό «στρατό» των 11.000 εφοριακών και τελωνειακών της χώρας.