Η αποτροπή, οι κατάλληλες δομές υποδοχής και το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών είναι το τρίπτυχο της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο του Συνεδρίου και της Έκθεσης EXPOSEC 2011 για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, με θέμα “Παράνομη Μετανάστευση – Διαχείριση Εισροής Μεταναστών – Ασφάλεια Συνόρων”.
Η κ. Νταλάρα τόνισε, ότι η αστυνόμευση και οι απελάσεις δεν αρκούν και ότι χρειάζεται οργανωμένη και ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αντιμετώπιση του προβλήματος ως αμιγώς ευρωπαϊκού ενώ επεσήμανε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙ.
Η Υφυπουργός Εργασίας ανέπτυξε το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στο νόμο 3907/11 με τον οποίο, όπως είπε, “μπαίνουν οι βάσεις για ορθολογική διαχείριση και επιτυγχάνεται ταχύς διαχωρισμός όσων δικαιούνται να υπαχθούν σε καθεστώς ασύλου και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η άμεση εξέταση εκατοντάδων αιτήσεων ασύλου οι οποίες επί σειρά ετών παρέμεναν στα συρτάρια κάποιων υπηρεσιών”.
Πρόσθεσε, ότι με τον ίδιο νόμο επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών με την έκδοση αποφάσεων οικειοθελούς ή μη επιστροφής ενώ παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα για τις περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
“Στόχος μας”, είπε η κ. Νταλάρα, είναι αφ’ ενός, η πλήρης ένταξη στην ελληνική πολιτική κοινότητα των νομίμων μεταναστών και των παιδιών τους και αφ’ ετέρου, η προστασία των προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας αλλά και η διαχείριση των παράνομων μεταναστών, που δε δικαιούνται άσυλο και δε χρήζουν διεθνούς προστασίας”.
“Δεν είναι στις προθέσεις μας, ούτε υπάρχουν αντοχές στην ελληνική κοινωνία να ακολουθήσουμε λογικές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε μαζικές νομιμοποιήσεις” τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει για πρώτη φορά μέριμνα για τη σφαιρική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού η οποία δίνει τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης από το χώρο Schengen των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών παρέχοντας κίνητρα, αλλά και της αναγκαστικής επιστροφής όσων δεν συνεργάζονται με τις αρχές, πάντα σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Ρυθμίζουμε και διαχειριζόμαστε με πραγματισμό την κατηγορία εκείνων των μεταναστών που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους από τη χώρα, διασφαλίζοντας τόσο την δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείρισή τους όσο και τον έλεγχο της Πολιτείας στην επικράτεια.
Με συντονισμένες ενέργειες, καθιστούμε εφικτές τις απελάσεις ενώ αποφορτίζουμε τα έως σήμερα επιβαρημένα κέντρα κράτησης, τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια” σημείωσε η κ. Νταλάρα και κατέληξε:
“Πρέπει, λοιπόν, να πούμε στον κόσμο την αλήθεια. Η κατάσταση δεν θα είναι ποτέ πια όπως ήταν στο παρελθόν. Οι αιτίες που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη δεν είναι πρόσκαιρες ή συγκυριακές, για αυτό και οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε σε μια κοινωνία πολυπολιτισμική, χωρίς αυτό να ότι διαπραγματευόμαστε αξίες και αρχές του πολιτικού αλλά και του ιστορικού μας χαρακτήρα. Δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα σύνορά μας, ούτε όμως θα ενδώσουμε και στην εύκολη λύση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Η ασφάλεια της χώρας δεν κρίνεται μόνον στα σύνορά της. Περιλαμβάνει και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας απέναντι στους νόμιμους μετανάστες και θα διασφαλίσουν πως θα παραμείνει άρρηκτος ο κοινωνικός ιστός της χώρας”.