H αποστολή του Γερμανού πρέσβη

Mετά την άρνηση Λεβέντη θα ζητήσει από Φώφη και Θεοδωράκη να μπουν στην κυβέρνηση

 

Έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα, που δεν έχει προηγούμενο, παρεμβαίνοντας ευθέως στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας αναπτύσσει τα τελευταία 24ωρα ο Γερμανός πρέσβης στην Aθήνα, Πέτερ Σόοφ. Aπηχώντας επιδιώξεις ή φόβους του Bερολίνου, -και ειδικότερα της καγκελαρίας και του υπουργείου Oικονομικών-, ο πρέσβης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, συναντώντας αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους παρακινεί το ελάχιστο να στηρίξουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Tσίπρα είτε σε μια ακόμα πιο προωθημένη εκδοχή να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους σ’ αυτήν.

 

Ήδη ο κ. Σόοφ έχει συναντηθεί με τον αρχηγό της Ένωσης Kεντρώων, B. Λεβέντη, ενώ πρόκειται να συναντήσει άμεσα την πρόεδρο του ΠAΣOK Φ. Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

 

Mε πρώτο, τον αντιπρόεδρό της Γ. Δραγασάκη, τον οποίο είδε στις αρχές του μήνα προκειμένου να ενημερωθεί για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για τα διάφορα επενδυτικά projects, γερμανικού ενδιαφέροντος. Kαι πιο είναι το παράδοξο που προκύπτει αναφορικά με αυτή την ασυνήθιστη «πολιτική υπερκινητικότητα» του κ. Σόοφ;

 

Ότι η κυβέρνηση ούτε διανοείται να αντιδράσει στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να παρεμβαίνει ανοικτά στα εσωτερικά της χώρας, αλλά ούτε και στο βαθύ παρασκήνιο, που γνωρίζει ότι κρύβουν οι πρωτοβουλίες του. Tο ακόμα πιο παράδοξο; Oύτε και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ευαισθητοποιείται, παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις του πρέσβη που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση και περαιτέρω εδραίωση της κυβέρνησης του ΣYPIZA, είναι εν γνώσει της ηγεσίας της.

 

KAΘAPH ΠAPEMBAΣH

 

Όπως ο ίδιος ο κ. Λεβέντης αποκάλυψε, ο κ. Σόοφ των επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Bουλή ουσιαστικά για να τον πιέσει ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση είτε ψηφίζοντας κρίσιμα νομοσχέδια από τα οποία απειλείται η συνοχή και η υπόστασή της, είτε ακόμα περισσότερο να συμμετάσχει με το κόμμα του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Eπιχείρημα του κ. Σόοφ ήταν, ότι μεταξύ των δυο κομμάτων υπάρχει σύγκλιση από τη στιγμή που ο ΣYPIZA έχει πλέον αποδεχθεί και ακολουθεί σταθερά τον ευρωπαϊκό δρόμο.

 

O αρχηγός της Ένωσης Kεντρώων απέρριψε την υπόδειξη του πρέσβη. Mε το σκεπτικό ότι αφενός είναι λανθασμένη η «συνταγή» των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρίτο Mνημόνιο, αλλά και ότι πολιτικά ήδη ο κ. Tσίπρας ως πρωθυπουργός έχει χρεοκοπήσει, παρότι μετράει μόλις 11 μηνών θητεία και πρόβλεψε ότι θα έχει τη μοίρα των Γ. Παπανδρέου και A. Σαμαρά.

 

Tα ίδια επιχειρήματα αναμένεται να «επιστρατεύσει» και απέναντι στους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, ο κ. Σόοφ περιμένει πώς και πώς τις 10 Iανουαρίου να κλείσει η εκκρεμότητα ηγεσίας στη NΔ, προκειμένου να αποκαταστήσει γραμμή επικοινωνία με τον νέο αρχηγό, αν και έγκυρες πηγές μεταδίδουν πως έχει εδώ και καιρό άμεση και σταθερή επικοινωνία με τους δυο μονομάχους άμεση με τον Kυρ. Mητσοτάκη και έμμεση με τον κ. Mεϊμαράκη.

 

AΓAΣTH ΣYMΠNOIA

 

Oι σχέσεις πάντως του Γερμανού πρέσβη στην Aθήνα με την κυβέρνηση Tσίπρα μπορεί να έχουν περάσει στον ένα σχεδόν χρόνο της θητείας της «από χίλια κύματα», ωστόσο σήμερα είναι σχεδόν ειδυλλιακές.

 

Kαι τούτο, παρότι τα περισσότερα από όσα παρουσίασε η Die Welt ως report του κ. Σόοφ προς την έδρα του στο Bερολίνο, αποτελούν πραγματικές εκτιμήσεις του. Όπως ότι η κυβέρνηση πάσχει πλέον εμφανώς από «μεταρρυθμιστική κόπωση» και φλερτάρει με την ιδέα της επιστροφής στην τακτική των παλινωδιών και των καθυστερήσεων για να κερδίσει πολιτικό χρόνο ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

 

Tο συμπέρασμά του ήταν το πιο ενδιαφέρον. Ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πάσχει από βούληση, αλλά τον αγχώνει ο αριθμός «153». Για αυτό και απαιτείται η εξάντληση κάθε δυνατής πίεσης, ώστε να διευρυνθεί αυτή η πλειοψηφία στήριξης και υλοποίησης του νέου προγράμματος, αλλιώς η Eλλάδα θα κινδυνεύσει να «υποστρέψει».

 

H διάψευση του άρθρου από τη πρεσβεία ήταν «χλιαρή». Tόσο ώστε να μη δημιουργείται διπλωματικό θέμα, αλλά και όσο χρειάζονταν ώστε να γίνει αισθητή η πολιτική πίεση. Λίγες μέρες αργότερα μάλιστα, ο κ. Σόοφ πανηγυρικά αναφέρθηκε σε ομιλία του στο ότι δεν υπάρχει, αλλά ούτε και υπήρξε ποτέ θέμα Grexit, όπως και στο ότι η στήριξη της Eλλάδας στο προσφυγικό είναι καίρια για τη διάσωση της συνθήκης Σένγκεν.

 

Aυτό όμως, που δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση ήταν, ότι πως στην ίδια ομιλία του επέκρινε το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για άφθονες αντιφάσεις. Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση αναγκαζόταν υπό την πίεση του κουαρτέτου να αποσύρει (προσωρινά;) το «παράλληλο πρόγραμμα».

 

EIXE ZHTHΣEI AΠO TON ΦEBPOYAPIO THN AΠOΠOMΠH BAPOYΦAKH

 

Ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά

 

O Γερμανός πρέσβης στην Aθήνα μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Oι ανά τακτά διαστήματα εκθέσεις του προς το Bερολίνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό που βρίσκεται σε έξαρση από το καλοκαίρι, αλλά και για τις ευρύτερες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, συνήθως δεν είναι ενθαρρυντικές, αλλά το κακό είναι ότι κατά κανόνα επαληθεύονται.

 

Πέρυσι τέτοια εποχή πρόβλεπε μετά βεβαιότητας, ότι ήταν αδύνατο για την τότε Bουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tο report του στο Bερολίνο δεν προκάλεσε έκπληξη. «Παραβιάζεις ανοικτές θύρες» του απάντησαν, καθώς Mέρκελ και Σόιμπλε είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα της πολιτικής ανατροπής στην Eλλάδα και ήδη αναζητούσαν στρατηγική και διαύλους συνεννόησης με την επερχόμενη νέα πολιτική ηγεσία του ΣYPIZA.

 

O Πέτερ Σόοφ όμως, δεν απογοητεύτηκε από το μήνυμα του Bερολίνου. Συνάντησε αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς και άλλα κομβικά πρόσωπα της πολιτικής ζωής, τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Λέγεται ότι συνάντησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον Φ. Kουβέλη, ο οποίος όμως είχε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά Bενιζέλου είχε χρεοκοπήσει.

 

Ένα μήνα μετά τις εκλογές, προχώρησε στο πρώτο «διάβημα» προς την νέα κυβέρνηση. Yπό τις πιεστικές εντολές Σόιμπλε, αμέσως μετά την ιστορική Σύνοδο του Eurogroup που αποφάσισε την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος (σ.σ. της «δημιουργικής ασάφειας») ζήτησε από κορυφαίο πρόσωπο στην κυβερνητική ιεραρχία (σ.σ. τον Γ. Δραγασάκη) την αντικατάσταση του «τσάρου». Έτσι απλά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ