Ένα μέρος του κεφαλαίου έχει υποτιμηθεί τα κρατικά ομόλογα επίσης είναι υποτιμημένα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλειες που φθάνουν το 30%, υπάρχει στάση πληρωμών και η δημόσια περιουσία είναι και αυτή υποτιμημένη, δήλωσε συνέντευξή της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενώ τόνισε ότι: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί».
Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη -και με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει- ότι είναι εμφανής η διχογνωμία στην Ευρώπη για το αν πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά, όπως είπε, περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με την Ισπανία και μετά να αποφασίσουν.
Υπό το πρίσμα αυτό εκτίμησε, ιδιαίτερα για το θέμα της πώλησης δημόσιας περιουσίας, ότι θα υπάρξει περαιτέρω πίεση και περαιτέρω μείωση της αξίας της, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα.
Στο πολιτικό επίπεδο, η κ .Παπαρήγα σημείωσε ότι καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια για να διασωθεί το πολιτικό σύστημα με τη μεταμφίεσή του, υπογραμμίζοντας ότι τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΝΔ. Ωστόσο, όπως είπε, όλα αυτά αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία για τον λαό να απορρίψει αυτή τη μεταμφίεση και να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ και κατήγγειλε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι “ο καυγάς ανάμεσά τους ,όπου ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, είναι αποπροσανατολιστικός. Είναι επικίνδυνος ανταγωνισμός για το ποιό κόμμα θα έχει στα χέρια του το κυβερνητικό πηδάλιο”.
Αναφερόμενη στα άλλα κόμματα, τόνισε ότι στις προτάσεις τους δεν υπάρχουν θετικά στοιχεία για τους εργαζόμενους, ενώ για τις θέσεις των άλλων αριστερών κομμάτων είπε ότι μπερδεύουν τον κόσμο γιατί δεν αγγίζουν την βασική ανάγκη, που είναι η αλλαγή του συστήματος.
Παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα, είπε ότι οι καλύτερες μέρες δεν μπορούν να έρθουν, αν ο λαός, με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, δεν βάλει ως σκοπό να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και να κατακτήσει τη δική του εξουσία. Στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, τονίζεται η ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από την ΕΕ, η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας για να απελευθερωθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κ.α.
Επανέλαβε ότι οι προβλέψεις του ΚΚΕ για την κρίση επιβεβαιώθηκαν και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον λαό να εμπιστευθεί την πολιτική και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ για το Μνημόνιο ανέφερε ότι οι ταξικοί στόχοι του έχουν πετύχει, αφού έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται όλα τα μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπει.
Το βασικό αποτέλεσμα της κρίσης είναι η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα απ΄ όλα της εργατικής δύναμης με την μορφή της μαζικής ανεργίας ή της υποαπασχόλησης, η απαξίωση με τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων, καθώς και η απώλεια κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.