«Άλλα έλεγε και άλλα λέει» ο Πιέρ Μοσχοβισί για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας. Το «ύφος» του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. έχει υποστεί πλήρη μετάλλαξη και αποδεικνύει περίτρανα πλέον τον κυνισμό και την διπροσωπία των δανειστών και των εκπροσώπων τους» σημειώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του για την κυοφορούμενη δήθεν μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που επιχειρεί βίαια την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και μία νέα ανελέητη σφαγή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις» προσθέτει.
Υπογραμμίζει επίσης ότι «άλλα έλεγαν οι δανειστές και ο κύριος Μοσχοβισί για το Ασφαλιστικό παλιότερα και άλλα δηλώνουν μετ’ επιτάσεως σήμερα.
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέθεσα ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις πιέσεις που ασκούσε τότε η τρόικα, για μείωση των επικουρικών συντάξεων των Ελλήνων, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί μου απάντησε επί λέξει: «Οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με τους όρους πολιτικής του προγράμματος αποφασίζονται, εν τέλει, από τις Ελληνικές αρχές».
Ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι «χθες ο Μοσχοβισί δήλωσε σε απαράδεκτα επιτακτικό και κυνικό ύφος για το θέμα αυτό στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος». Κατά πως φαίνεται το θέμα και οι χειρισμοί στο Ασφαλιστικό έπαψαν πλέον να είναι «ζήτημα των Ελληνικών αρχών» και έγιναν «πρέπει» των δανειστών. Οι μάσκες πέφτουν πλέον και όλοι μπορούν να καταλάβουν τη διπροσωπία των δανειστών στο Ελληνικό ζήτημα.
«Εν τούτοις, υπάρχουν άλλες λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που μπορούν να διασφαλίσουν και να περισώσουν στο ακέραιο τις συντάξεις των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Ήδη από χθες πρότεινα να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ. Όπως ακριβώς συνέβη με τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα, πρότεινα την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, (η αξία της αποτιμάται σε 1,4 δις ευρώ) αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μελλοντικά έσοδα θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων» προσθέτει ο κ. Μαριάς.
Και καταλήγει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, μπορεί να στηρίξει αυτά τα ομόλογα και να έρθει ρευστότητα στο Ασφαλιστικό σύστημα. Οι πόροι αγοράς των ομολόγων-ακινήτων, που θα εκδώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να αντληθούν από το κονδύλι του 1,1 τρις ευρώ, που διαθέτει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αυτό το διάστημα.»