Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις θετικές αποφάσεις για απομείωση του χρέους και έξοδο από την κρίση
Στην «κοινωνική ευθύνη», τόσο της κυβέρνησης όσο και των επαγγελματικών και εργοδοτικών φορέων, ανεύρεσης των βέλτιστων επιλογών για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια της συνάντηση που είχε σήμερα με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων.
«Έχουμε μια ευθύνη κοινωνική και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας, να κάτσουμε να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές που θα διαμορφώσουν τη δυνατότητα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από τις θετικές αποφάσεις για την απομείωση του χρέους, που θα μας οδηγήσει και στην έξοδο από την κρίση.
Συνεπώς η ευθύνη βαραίνει τις πλάτες όλων, «να κάνουμε προτάσεις που θα είναι βιώσιμες, θα έχουν μια προοπτική, αλλά θα διακατέχονται και από μια αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης».
Δεκτική σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών η ΕΣΕΕ
Σύμφωνη με την αύξηση κατά 1% (0,5 και 0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών δηλώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ εκτιμά ως λιγότερο επώδυνη λύση και μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.
Ο κ. Κορκίδης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. «Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ, στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει το μη χείρον βέλτιστον», σημείωσε.
Ζήτησε δε να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την άποψη ότι η επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Σχετικά με τον ΟΑΕΕ, ο ίδιος ανέφερε ότι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες.
Δήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεση στον «αυθαίρετο» υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνει την ορθολογική κλιμάκωσή του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό.
«Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.
Απέρριψε δε τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. «Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύ εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε», τόνισε.
«Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μην μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.