«Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
«Εννοείται ότι είμαστε στα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε, εννοείται ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βάθος παρά τις αντίξοες συνθήκες και είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούν και οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις», επισήμανε.
Παραπέμποντας δε σε σημερινές σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «όποιος θέλει, ακολουθεί τη δική μας τακτική με τις δικές του προσεγγίσεις φυσικά» και ότι «όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί ‘λαγού και χελώνας’ και υπόλοιπων παραμυθιών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται».
Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών που απλά θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας στο πλαίσιο ενός γενικότερου εθνικού σχεδιασμού με προοπτικές πολύ βαθύτερες και βάζοντας συγχρόνως τους πυλώνες όπου θα αναπτυχθεί η κυβερνητική δραστηριότητα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να έχει και μέλλον.
Για το εάν η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος και εάν η ψήφισή του θα γίνει με απλή πλειοψηφία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο και απαραίτητο για να μπορούμε να πάμε πιο μπροστά».
Σημείωσε ωστόσο ότι «εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε σε καμία άρνηση κανενός» και ότι η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας το έργο που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, «είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι».
Είπε ακόμη πως πολλές πολιτικές δυνάμεις, «με πρώτη τη ΝΔ», επιδεικνύουν «μυωπική» στάση.
«Δυστυχώς η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις ευθύνες που είχε για το παρελθόν ούτε τις σημερινές της, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα με έναν εύπεπτο λόγο περί μνημονίου και ΔΝΤ και κινδυνολογίας προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί» και το οποίο «αυτοδιαψεύδεται», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Β. Παπανδρέου για αναδιάρθρωση, την οποία επανέλαβε σήμερα, καθώς επίσης και το εάν έχει τεθεί θέμα διαγραφής της, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και δεν θέλησε να σχολιάσει εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι εκείνος του εκπροσώπου της κυβέρνησης και συνεπώς σχολιάζει θέματα που εμπίπτουν σε κυβερνητικούς τομείς.
«Από εκεί και πέρα το τι λέει ο καθένας, είτε είναι βουλευτής, είτε είναι στέλεχος, είτε είναι πολίτης με οικονομική σκέψη, είναι δικαίωμά του, εμείς έχουμε υποχρέωση από τα πράγματα να βαδίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της υπευθυνότητας, έχουμε υποχρέωση από τα πράγματα να αρνούμαστε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση και όλα τα άλλα είναι συζητήσεις που δεν έχουν σχέση με το κυβερνητικό έργο», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του συνεργάτη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου ότι δεν είναι απαραίτητο το ‘κούρεμα’, αλλά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους συνολικά, με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι συνεχείς συζητήσεις που γίνονται για την κρίση και ποιου δρόμου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, είναι τόσο συχνό φαινόμενο που δεν θα σχολιάζω».
Επεσήμανε δε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μιλά για αναδιάρθρωση και τόνισε ότι «υπάρχει η επίσημα εκφρασμένη πολιτική άποψη και υλοποίηση της κυβέρνησης»: «Ακολουθούμε συγκεκριμένο σχέδιο, απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση και το έχουμε εξηγήσει κατά κόρον σε όλα τα επίπεδα, όλα τα υπόλοιπα είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων και των αναλύσεων που γίνονται».
Σχετικά με αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ότι το μεγαλύτερο βάρος επωμίζεται ο μέσος φορολογούμενος ενώ οι μεγαλοεισοδηματίες έχουν ποικίλους τρόπους να ξεφεύγουν, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει πολλές φορές για την ύπαρξη παθογενειών δεκαετιών και ενός στρεβλού συστήματος, τονίζοντας ότι κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και στο φορολογικό σύστημα και δημιουργεί και τις προϋποθέσεις ώστε και στη φορολόγηση να υπάρχει το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.