Κατά το διάστημα 21-24 Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά την έναρξη της αξιολόγησης
Για την τελική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών ετοιμάζεται η κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά το Ασφαλιστικό, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα προσηλωμένο στις εξελίξεις εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Η αναμέτρηση με τους δανειστές μας αναμένεται να λάβει χώρα στο Νταβός της Ελβετίας, μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή κατά το διάστημα 21-24 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται στην ίδια πόλη των ελβετικών Άλπεων να έχει επαφές με την «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Κουμπωμένος» ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Παρά τα δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές, όσον αφορά την ευρύτερη αρχιτεκτονική του, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται «κουμπωμένος» διαμηνύοντας από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ότι «σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε…».
Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Σε εξέλιξη είναι και η ευρωπαϊκή περιοδεία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παντοάν, στην Ιταλία, χθες συναντήθηκε με τον Μ. Σεντένο στη Λισσαβώνα και σήμερα θα συναντηθεί με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
Σχολιάζοντας αυτές τις συναντήσεις, κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαιώνει ότι αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση των Θεσμών σε όσα έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά σκοπό έχουν να «συντηρούν και ενισχύουν δεσμούς που στο εγγύς μέλλον θα φανούν πολλαπλώς χρήσιμοι».
Για τις εξελίξεις στην ΝΔ
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΝΔ, αν και επισήμως το Μαξίμου δεν παίρνει θέση (για ευνόητους λόγους), κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την πλήρη αντίθεσή τους με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την σκληρή δεξιά πολιτική που εφάρμοσε. Δεν κρύβουν μάλιστα την προτίμησή τους σε μια ΝΔ η οποία, τουλάχιστον στα δύο μεγάλα θέματα, το Ασφαλιστικό και αυτό της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διακίνηση μαύρου χρήματος, «θα είχε και θα έχει μια πιο εποικοδομητική αντιπολιτευτική στάση».