Στην παραδοχή ότι αν δεν συμφωνηθεί η αύξηση των εισφορών με τους δανειστές τότε θα προκύψει ανάγκη μείωσης για τις επικουρικές συντάξεις, προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η τρόικα ζητά σε όλους τους τομείς μείωση των δαπανών προκειμένου να λαμβάνουν εκείνοι τα χρήματα που απομένουν.
Η αύξηση των εισφορών προτάθηκε, είπε σε συνέντευξη του στο πλαίσιο της ανάγκης κάλυψης των ελλειμμάτων στην επικουρική σύνταξη και προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις, κομμάτι στο οποίο οι δανειστές δεν έχουν εκφέρει γνώμη, με τα χαρτιά των δυο πλευρών να ανοίγουν στις 18 Ιανουαρίου όταν και έρχονται στην Αθήνα.
Σημείωσε ότι η πρόταση που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή που συζητείται με τους δανειστές και τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν αποτελεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, καθώς θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να προσδιοριστεί -όπως είπε- με συναίνεση ο τρόπος εισπράξεων που θα καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας «πιο προσιτό στους ασφαλισμένους», αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητάς του.
Πρόσθεσε ότι η τρόικα έχει αποδεχθεί την αρχιτεκτονική δομή και την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα, αλλά μένει να συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι που σχετίζονται με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζητούν σε όλα τα θέματα -άρα και στο ασφαλιστικό- ελαχιστοποίηση δαπανών στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να λαμβάνουν εκείνοι τα χρήματα που απομένουν.
Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τόνισε ότι θα υπάρξει μια περίοδος ενός έτους ώστε να οργανωθεί η διαδικασία με βάση νέους κανόνες, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η είσπραξη. Θα προκύπτει, όπως ανέφερε, μια προσωπική διαφορά και μετά από τρία χρόνια ενδεχομένως χρειαστεί το ποσό της σύνταξης να αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.