Οι πολίτες έχουν καταδικάσει την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του κ. Μητσοτάκη αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ. Με συνέντευξή της στην “Ημερησία”, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει ότι “ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κουβαλάει ιδεολογικά βαρίδια. Από τη μια είναι η προσωπική προσήλωσή του στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό και από την άλλη η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική όσων τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές”.
“Για εμάς , αυτό υποδηλώνει δεξιότερη στροφή”, προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει: “Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πολίτες έχουν καταδικάσει -και μάλιστα δύο φορές- τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του κ. Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να γοητευθούν από αυτό, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τα δεινά που επέφερε στην Ελλάδα την περασμένη πενταετία. Για την ώρα αναμένουμε το εναλλακτικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε ότι θα διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ”.
Ειδικότερα, για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεμελιώνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή προς όφελος των πιο αδυνάμων και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν εξασφαλίζει απλά αναλλοίωτες τις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά θέτει τη βάση για ένα μακρόπνοο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα, συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
“Οι βουλευτές της Κ.Ο. ενημερώνονται και συνεισφέρουν με προτάσεις σε όλη την πορεία της διαμόρφωσης της τελικής μορφής του νομοσχεδίου. Το ίδιο και οι κοινωνικοί εταίροι. Η αντιπολίτευση βρίσκεται μόνη απέναντι, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και μόνο με κραυγές. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο, προτείνει οριζόντιες μειώσεις για να δοθούν λίγες ανάσες σε ένα σύνθετο, άδικο και αποσαθρωμένο από τις πολιτικές τους σύστημα. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί”, αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση αύξησης των εργοδοτικών εισφορών στην περίπτωση που προβληθούν ενστάσεις από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι η πρόταση αφορά μια ελάχιστη αύξηση στις ήδη μειωμένες εισφορές. “Πρακτικά, αντί για το 3,9% της μείωσης του 2014, πάμε στο 2,9% σε σχέση με τις προηγούμενες εργοδοτικές εισφορές. Ενώ υποτίθεται ότι εκείνη η μείωση θα έφερνε ανάπτυξη και επενδύσεις, στην πραγματικότητα δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, με ελάχιστη επιβάρυνση εργοδότη και εργαζόμενου, διασφαλίζουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Οι εργοδότες το έχουν καταλάβει αυτό και γι’ αυτό δεν φέρνουν αντιρρήσεις στην προσωρινή εφαρμογή του μέτρου. Την ίδια θετική εικόνα λαμβάνουμε και από την Ευρώπη”, αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και σημειώνει ότι θα ήταν ευχής έργο να το καταλάβει και η αντιπολίτευση, έτσι ώστε στην τελική διαπραγμάτευση να πάει η χώρα με μία φωνή και να καταφέρει να προστατέψει τις αποδοχές των Ελλήνων συνταξιούχων.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και για το χρέος, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι “αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα με τους θεσμούς. Ταυτόχρονα, τόσο η αποδοχή της ανάγκης όσο και οι συνθήκες για τη συζήτηση για το χρέος έχουν ωριμάσει. Επιπλέον, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές”.”Πιστεύω λοιπόν, πως είναι ρεαλιστικό να υπολογίζουμε ότι το Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο”, δηλώνει η κ. Γεροβασίλη.
“Η κυβέρνηση προχωρά με σύστημα και μεθοδικότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Υλοποιείται ένα πλέγμα πολιτικών, με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης”, δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει ότι “την επιστροφή στην ανάπτυξη την ευαγγελίστηκαν πολλοί, κανείς όμως δεν κατάφερε να την υλοποιήσει. Εμείς εργαζόμαστε ώστε πολύ σύντομα να καταστεί εφικτή”.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κυβέρνηση κατάφερε, με επίμονη εργασία, την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-13. Πέτυχε μέσα σε 3 μόλις μήνες να διατεθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά τον αισιόδοξο στόχο για 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 που είχε θέσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις. “Όσον αφορά στο νέο ΕΣΠΑ είμαστε το μόνο κράτος-μέλος που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου και υπέβαλε ήδη αιτήματα πληρωμής. Συντάσσεται, επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός Νόμος και ιδρύεται αναπτυξιακό συμβούλιο το οποίο θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την χώρα. Προχωρά η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης και με στόχο την αντιμετώπιση της πολυνομίας, της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών που ταλαιπωρούν πολίτες και επενδυτές”, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι η κυβέρνηση προωθεί τις επενδύσεις με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και οι εταιρίες από την πλευρά τους θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και να αποδίδουν φόρους. “Δεν θα επιστρέψουμε σε καμία εταιρία όπως και να λέγεται όσο μεγάλη και να είναι να χρησιμοποιεί εκβιαστικές τακτικές. Και βέβαια, δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως μοχλός πίεσης”, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να “υιοθετήσουν” τις θέσεις της εταιρίας μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELDORADO GOLD. Συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την ακύρωση συνάντησης με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.
Με αφορμή δε τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι “η ανάπτυξη δεν είναι μια διαδικασία που πραγματώνεται με στενά οικονομικούς όρους. Οφείλει να μορφοποιείται κοινωνικά, να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας”.