Να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα για να καταστεί η Ε.Ε. πιο ισχυρή, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τοποθέτησή του στο πάνελ
Το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ανάπτυξης ανέδειξε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός, στο οποίο επίσης λαμβάνει μέρος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ζήτησε τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο προς κάποιες συγκεκριμένες.
Επανέλαβε πως «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζώων γιατί δρουν ανενόχλητοι οι διακινητές.
Σόιμπλε: Να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα για να καταστεί η Ε.Ε. πιο ισχυρή
«Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη της να καταστούν όσο πιο ανταγωνιστικά γίνεται», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.
Ειδικότερα, εκτίμησε ότι «εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε. Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να την κάνουμε ισχυρότερη», επέμεινε.
«Όλοι συμφωνούμε ότι η εισροή προσφύγων είναι πολύ υψηλή», σημείωσε παράλληλα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
«Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το προσφυγικό ζήτημα. Αν δεν λάβουμε μέτρα στην Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, θα καταστεί πραγματικά τεράστιο πρόβλημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Ευρώπη απειλείται από την τρομοκρατία και πρέπει σε αυτό το σημείο να αντιμετωπιστεί με κοινή εξωτερική πολιτική».