Ανοιχτό άφησε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να επανεξετάσει το εισοδηματικό όριο των 50.000 ευρώ, που δίνει τη ευκαιρεία σε παιδιά πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, να ζητήσουν μεταγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της επιλογής τους, κάνοντας έτσι δεκτό σχετικό αίτημα των εκπροσώπων των ενώσεων τους.
Αντίθετα, η κα Διαμαντοπούλου ήταν αρνητική στο να καταργηθούν τα αξιοκρατικά κριτήρια τονίζοντας χαρακτηριστικά:
“Αναγνωρίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι πρέπει τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, για κοινωνικούς λόγους, να στηριχθούν και αυτό κάνουμε, με αξιοκρατικό τρόπο,όμως. Θα έρθει οπωσδήποτε ένα παιδί στη πόλη που θέλει, όχι, όμως, στη σχολή που θέλει, αλλά στη σχολή που μπορεί”.
Είχαν προηγηθεί νωρίτερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Βασίλης Θεοτοκάτος, όσο και οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων οικογενειών ( ΟΠΟΤΤΕ) Αικατερίνη Καντεράκη και Αναστάσιος Παπαγγέλου τόνισαν την ανάγκη το υπουργείο Παιδείας να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα των μεταγραφών.
Κατά των εισοδηματικών κριτηρίων στους πολύτεκνους για τις μεταγραφές, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Βασίλης Θεοτοκάτος, υποστηρίζοντας ότι “με αυτό τον τρόπο καταδικάζονται οι πολύτεκνοι να μην σπουδάζουν τα παιδιά τους”.
“Η ρύθμιση είναι απολύτως αντισυνταγματική κι εμείς θα την προσβάλουμε στο ΣτΕ την επόμενη μέρα που θα εφαρμοστεί”, συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων, Αικατερίνη Καντεράκη και Αναστάσιος Παπαγγέλου που έκαναν λόγο για άνισο και αντισυνταγματικό μέτρο.
Καινοτόμο χαρακτήρισε το νέο θεσμικό πλαίσιο των πειραματικών σχολείων ο εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ Χρήστος Νάστας, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να προβλέπεται η ίδρυση τους υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου που θα αφορά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
“Απολύτως θετική” χαρακτήρισε τη ρύθμιση “για την ανασύσταση των πειραματικών σχολείων”, ο εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο εκπρόσωπος των προέδρων των πρυτάνεων ΤΕΙ Σωκράτης Καπλάνης, χαρακτήρισε σύγχρονο και ικανοποιητικό το ν/σ, ενώ μίλησε “για νοικοκύρεμα στις μεταγραφές”, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προσέρχονται στα πανεπιστήμια οι φοιτητές, στα μέσα ή στο τέλος του εξαμήνου. Ωστόσο πρότεινε ο αριθμός των μεταγραφών να ορίζεται με την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου των ΤΕΙ, αλλά να επανεξεταστεί το εισοδηματικό κριτήριο των 50.000 ευρώ.
Η εκπρόσωπος των πειραματικών σχολείων ΕΛΜΕ Λαμπρινή Παπατσίμπα τόνισε ότι το ν/σ έχει αρκετά θετικά στοιχεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους σκοπούς και τη σύνδεσή τους με τα ΤΕΙ και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση και ουσιαστική βελτίωση τους ήταν αναγκαία. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα πειραματικά σχολεία, χαρακτηρίζοντάς την “εσπευσμένη που δεν τηρεί την αρχή της αξιοκρατίας”.
Αντίθετοι με την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δήλωσαν τόσο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημήτρης Μπαμπίλης, όσο και ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Γκλαβάς, επικαλούμενοι και σχετική ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων. Και οι δύο έκαναν λόγο για “αδικαιολόγητη κατάργηση αρχών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπως η ανεξάρτητη λειτουργία και επιστημονική αυτοτέλεια του”.
Την αντίθεσή του στην κατάργηση του ΟΕΔΒ και την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των εκδόσεων διδακτικών βιβλίων, εξέφρασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του Οργανισμού Χρυσόστομος Λυκόπουλος.
“Τα περιουσιακά στοιχεία το Οργανισμού είναι μια μικρή κιβωτός πολιτισμού και πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Λυκόπουλος.