Την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, των κομμάτων, των φορέων και της κοινωνίας ζητά, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αλληλέγγυο στα αιτήματα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα σχεδιαζόμενα, εξοντωτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα τα οποία, μαθηματικά, οδηγούν στην κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας και την εξαθλίωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων του τόπου μας», αναφέρει το ψήφισμα.
Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν προηγήθηκε καμιά στοιχειώδης διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, ούτε έγιναν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και αναφέρει ότι η εφαρμογή του πλήττει την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Την έκδοση ψηφίσματος πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για «βαθιά εθνικό θέμα» και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή επιχειρείται να έρθει ένα ασφαλιστικό, μαζί με συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο φορολογικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες, το οποίο αν προχωρήσει θα σημάνει αυτόματα την καταστροφή του πρωτογενή τομέα στη χώρα, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης επισήμανε ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», έκανε λόγο για προσπάθεια αφανισμού του αγροτικού κόσμου που τείνει να μετατρέψει τους παραγωγούς σε εργάτες μιας αγροτικής γης που θα περάσει στα χέρια λίγων.
Από την «Ελληνική Αυγή» ο Νίκος Χρυσομάλλης σημείωσε ότι η παράταξή του έχει καταδικάσει όσα συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο, ενώ ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω», προέβλεψε νέα μέτρα που θα αποτελειώσουν τον αγροτικό τομέα. Ο Γιάννης Ζιώγας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” χαρακτήρισε αιτία πολέμου τον σχεδιασμό για το ασφαλιστικό και η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», δήλωσε αντίθετη «σε αυτό το σχέδιο που κανείς δεν ξέρει τι προτείνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη» σχολίασε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί, εκτός αν προταθεί από την κοινωνία ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν μπορεί να ειδωθεί αποκλειστικά ταμειακά.
Εξάλλου, στα ζητήματα που απασχολούν τους απολυμένους της Φίλκεραμ Johnson αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός τους, Κωνσταντίνος Μάνος, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η εταιρεία πτώχευσε το 2011, όμως οι 223 άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτήν δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εφόσον προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί στην εταιρεία. Ωστόσο, είπε, η αναστολή για διάστημα έξι μηνών της εκποίησης της περιουσίας της Φίλκεραμ Johnson επιδεινώνει την κατάσταση που βιώνουν οι πρώην εργαζόμενοί της. «Αυτή η ιστορία είναι μνημείο αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και βαθιών ιδεοληψιών. Ως διοίκηση της Περιφέρειας καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση», σχολίασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.