Πολιτικά υποκινούμενες θεωρεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών η κυβέρνηση
Υπό την πίεση της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργεί η επίμονη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών και η γενικότερη αντίδραση των φορολογουμένων για τα σκληρά και εν πολλοίς άδικα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρόθυμη πλέον να υπαναχωρήσει παρουσιάζοντας ένα περισσότερο «light» πακέτο φορολογικών μέτρων ώστε να φανεί διαλλακτικότερη.
Η αλήθεια είναι ότι, μετά και τα χθεσινά έκτροπα στην Θεσσαλονίκη, όπου εν μέσω αντιδράσεων από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotika [βλ. σχετικά: Επεισόδια στο χθεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη], καθώς τα αγροτικά μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο ενισχύονται και προαναγγέλλουν δραστικότερες κινητοποιήσεις, η μόνη ελπίδα για το κυβερνητικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι η παρατηρούμενη έλλειψη στο «στρατόπεδο» των απεργών κοινωνικών συμμαχιών και ερεισμάτων, καθώς άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι μέχρι πρότινος «κρυφές» ρωγμές εξαιτίας της επιρροής του κινήματος από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις (κυρίως το ΚΚΕ και την ΝΔ).
Σε αυτό αποδίδει η κυβέρνηση και την άρνηση των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να ξεκινήσουν ένα εποικοδομητικό διάλογο προς εκτόνωση της κρίσης. Συνέβαλε σε αυτό και η αρνητική θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους αποκλεισμούς των δρόμων, αλλά και η πρόταση της ΝΔ να συμψηφιστούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές με τις αγροτικές επιδοτήσεις που αφορά περίπου στο 50% των αγροτών.
Επικοινωνιακός πόλεμος
Η κυβέρνηση επιμένει στον επικοινωνιακό πόλεμο, προκειμένου να φέρει τους αγρότες αντιμέτωπους με την πλειονότητα των πολιτών που ήδη δυσφορούν για το κομφούζιο που προκαλούν οι απεργοί στους δρόμους. Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν ότι έχουν με το μέρος τους το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης και ότι οι πολίτες συντάσσονται στο πλευρό τους.
Η κυβέρνηση μόλις χθες θύμισε τις παλιές αμαρτίες των χαμένων επιδοτήσεων και τώρα επιχειρεί να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες. Χαρακτηριστικά, χθες ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε: «Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς».
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί τους αγρότες σε διάλογο, θεωρώντας ότι η άρνησή τους να δουν τον πρωθυπουργό λειτουργεί πολιτικά σε βάρος τους, καθώς φαίνονται να μην επιδιώκουν λύσεις μέσα από την αναζήτηση συμβιβασμού.
Αποστόλου: Προβακατόρικες δυνάμεις υποκινούν τη σύγκρουση
Την πεποίθησή του ότι η ένταση και τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη δεν εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος τελικά έφυγε από την πόλη, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo, για τη ματαίωση των εγκαινίων της 26ης Agrotica.
«Οι αγρότες είναι άνθρωποι δουλειάς και προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβακατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς», δήλωσε ο κ. Αποστόλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλώντας εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις. Όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, μετά από ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ, με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που με φιλοξενεί».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι – τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι – να πάρουν πλέον μια σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Επανέλαβε στη συνέχεια ότι υπάρχουν πόροι για να διατεθούν στο πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης. «Έχουμε και πολιτικό σχέδιο και κυρίως τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες, αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην Agrotica και στηρίζουν το χώρο», είπε και πρόσθεσε ότι «για εμάς η μεγαλύτερη μάχη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου».
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο και ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Μετά την «αύξηση του 2015 του εισοδήματος των αγροτών, έχουμε και αύξηση των εξαγωγών», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει μια ζωντάνια στον αγροτικό χώρο, υπάρχει ένα πεδίο καλό για την αναπτυξιακή πορεία».
Η ανακοίνωση της ΔΕΘ – Helexpo
Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ανέφερε ότι «σεβόμενη την επιλογή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματά τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης» προχώρησε στη ματαίωση της τελετής των εγκαινίων, προκειμένου «να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA».