Τραγελαφικές οι δηλώσεις περί πνιγμών, δηλώνει ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Τέο Φράνκεν διέψευσε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος υποστήριξε πως στο άτυπο Συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου, στο Άμστερνταμ, ο Βέλγος πολιτικός ζήτησε από την Ελλάδα να απωθεί τους μετανάστες ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τους αφήνει να πνιγούν.
Μετά την πρώτη έκπληξη που προκάλεσαν στο Βέλγιο οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα, ο οποίος αναφέρθηκε στον Βέλγο ομόλογό του, ο οποίος όμως δεν έλαβε μέρος στο Συμβούλιο, καθώς τον αντικατέστησε ο κ. Φράνκεν, ο τελευταίος απάντησε χαρακτηριστικά:
«Κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25 Ιανουαρίου του 2016 στο Άμστερνταμ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μετανάστευσης είχαν μια ανοιχτή και άτυπη συζήτηση στο μεσημεριανό γεύμα για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής της. Σε καμία περίπτωση δεν κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να ωθήσει πίσω τους μετανάστες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πνιγούν.
Λυπάμαι βαθύτατα για αυτές τις τραγελαφικές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια σεβαστή χώρα με υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τη διεθνή προστασία.
Δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως αυτές οι κατηγορίες ακούγονται ακριβώς σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι όλο και πιο απομονωμένη στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μεταναστευτικό».
Και συνέχισε:
«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ούτε πρόθυμοι ούτε είναι σε θέση να δεχθούν τον ίδιο ή ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο το 2016, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις και να επιλύσουμε τις ελλείψεις στο ισχύον σύστημα. Πιστεύω ότι η δημιουργία hotspot- και ο μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την κατανομή των βαρών με έναν σωστό και ανθρωπιστικό τρόπο.
Δυστυχώς, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το σύστημα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προορίζεται ως μια προσωρινή παρέκκλιση από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, τα οποία βιώνουν μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση.
Ωστόσο, το σύστημα απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο οι ίδιοι οι μετανάστες μπορούν να επιλέξουν να μην περάσουν από τη διαδικασία μετεγκατάστασης αλλά να επιλέξουν οι ίδιοι τη χώρα προορισμού. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα, λιγότεροι από 300 επέλεξαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς συνέχισαν το ταξίδι τους χωρίς η Ελλάδα να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτές τις δευτερεύουσες ροές και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας είχε κατηγορήσει τον κ. Francken, μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, με τις εξής φράσεις: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: “Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε! Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε». Σήμερα ωστόσο με νέα του εμφάνιση, ο κ. Μουζάλας έκανε αρκετά βήματα πίσω λέγοντας στο MEGA ότι: Ο Βέλγος στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας της τελευταίας συνόδου στο Άμστερνταμ, είπε «τρία απίστευτα πράγματα, να βγούμε από την Σένγκεν, να φτιάξουμε στρατόπεδο για 400.000 άτομα και να κάνουμε push back, δεν είπε να τους πνίγουμε, αλλά αυτό θα γίνεται».