Κατρούγκαλος: Θα συζητήσουμε βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών

Ενα σχέδιο ανάλογο με εκείνο για τους επιστήμονες δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους αγρότες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους.

 

Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

 

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις, για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας (κάτι, βεβαίως, που πρέπει να δεχθούν και οι θεσμοί, δεδομένου ότι οι χρόνοι προσαρμογής είναι μνημονιακή υποχρέωση). Και άλλα θέματα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι οι αγρότες πρέπει να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

 

Η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ, σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος. Οταν ρωτήθηκε εάν είναι εφικτό να μείνουν εισφορές των αγροτών στα σημερινά επίπεδα και να μην ενταχθούν στο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, όπως είναι το αίτημά τους, απάντησε ότι «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, προκύπτει ότι τα έσοδα του ΟΓΑ προέρχονται πάνω από τα εννέα δέκατα από τον κρατικό προϋπολογισμό και λιγότερο από το ένα δέκατο από τις εισφορές των αγροτών.

 

Το σημερινό σύστημα δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των αγροτών, σημειώνει. «Η βασική σύνταξη του αγρότη το 2015 ήταν 172,8 ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν. 4169/1961) συνεχώς μειώνεται, το 2016 θα είναι 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Η μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις δύο βασικές της αρχές, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στον αγροτικό κόσμο.

 

Η ισονομία επιβάλλει, από τη στιγμή που οι αγρότες θα συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, να πληρώνουν εισφορές στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος και με τον ίδιο συντελεστή με τους υπόλοιπους Έλληνες.

 

Ισονομία όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής κατηγορίας: το εισόδημα του 88% των αγροτών, όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία, είναι κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο και το μέσο εισόδημά τους είναι 2.500 ευρώ. (Στο εισόδημα αυτό δεν υπολογίζονται οι κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας)».

 

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, «ενώ για όλους τους υπόλοιπους Ελληνες η κατώτερη ασφαλιστική κλάση είναι ίση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, για τους αγρότες ορίζεται στο 80% του ποσού αυτού, δηλαδή στα 468 ευρώ.

 

Και, επειδή οι αγρότες μέχρι σήμερα πλήρωναν πολύ χαμηλές εισφορές, προβλέπεται η περιοδική αύξησή τους: θα διαμορφωθούν στο 14% το 2017, στο 17% το 2018 και στο 20%, τον κοινό συντελεστή, το 2020».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ