Με άρθρο του στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει την ανάγκη “η χώρα να στηριχθεί στο ριζοσπαστικό Κέντρο” και θέτει ως “απόλυτη προτεραιότητα” τις “προοδευτικές ριζικές αλλαγές προς όφελος των πολλών”.
Αναφέρεται σε “συγκεκριμένες άμεσες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις” που όπως γράφει έχει επεξεργασθεί το Ποτάμι και αναλυτικά θα συζητηθούν στο συνέδριό του κόμματος.
Οι αλλαγές αυτές, εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης, “ενώνουν το Ποτάμι με μεγάλα στρώματα και δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας” αλλά “δεν μπορούν να υπηρετηθούν στο ελάχιστο, σήμερα τουλάχιστον, ούτε από τη συντηρητική ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκισμού”.
“Το Ποτάμι, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου κεντρώου χώρου, προτάσσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις έναντι της συμφωνίας για τις διαδικασίες και τα αξιώματα” επισημαίνει ο επικεφαλής του κόμματος και προσθέτει: Συγκρουόμαστε με τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον παλαιοκομματισμό, την εθνοκαπηλεία και όλα τα συντηρητικά συμπλέγματα.
Ο Στ. Θεοδωράκης θέτει ως υπ’ αριθμόν 1 στόχο, την “διάλυση του βαθέος κομματικού κράτους” και προσθέτει ότι “η χώρα πρέπει να προχωρήσει με συνεργασίες. Όχι όμως με το 4-2-1 της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ούτε με το 4-1 των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.
“Προτείναμε σε όλα τα κόμματα ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ζητήσαμε εθνική πολιτική για το Προσφυγικό. Τους καλέσαμε να συνεργασθούμε για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο. Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει από κανέναν, πέρα από ευχολόγια και γενικότητες. Περιμένουμε”. “Πάντως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι για να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα δεν συζητάμε. Το Ποτάμι είναι η μαγιά του καινούργιου, δεν θα γίνει το άλλοθι του παλιού” επισημαίνει ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού και καταλήγει:
“Παλεύουμε με προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος. Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει. Και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό Κέντρο. Έχοντας ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την Παιδεία και όχι τη συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του”.