Η χώρα πληρώνει την πρεμούρα του Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε πως αν ήθελε ο κ. Τσίπρας εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε να το πει τον Σεπτέμβριο.
Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, η τρόικα πιθανώς διαπίστωσε ότι θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ότι η «μεταρρυθμιστική ορμή» είχε «φρενάρει» από την πλευρά της τότε κυβέρνησης, μετά το καλοκαίρι του 2014. Αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η τρόικα δεν έκλεισε την αξιολόγηση επί Αντώνη Σαμαρά.
«Αν έκλεινα το μάτι στους αγρότες θα πήγαινα στα μπλόκα»
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως η πολιτική της κυβέρνησης «φαίνεται να διχάζει την ελληνική κοινωνία», όπως είπε. Ανέφερε δε ότι η Νέα Δημοκρατία κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών αλλά τάσσεται κατά του κλεισίματος των δρόμων και υπογράμμισε ότι αν έκλεινε το μάτι στους αγρότες θα πήγαινε στα μπλόκα».
«Σωστό μέτρο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις»
Εξαπολύοντας «πυρά» στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του λαϊκισμού και επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα «για το 1,8 δις. του ασφαλιστικού». Χαρακτήρισε πάντως σωστό μέτρο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και επανέλαβε ότι δεν έκρυψε πως δεν διαφωνεί με τη μείωσή τους.
«Δεν βάζουμε πλάτη σε οικουμενική, δεν ψηφίζουμε το ασφαλιστικό»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «έβαλα πλάτη για μην πάει η χώρα στη δραχμή», ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν βάζουμε πλάτη σε οικουμενική» και ξεκαθάρισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό.
Παραδέχθηκε ότι δεν εξήγησε επαρκώς ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις ενώ, αναφερόμενος στην εποχή που εκείνος διαπραγματευόταν με την τρόικα, έκανε λόγο για πολύωρες συνομιλίες με σκοπό να αποφευχθούν οι απολύσεις και να προωθηθούν δικαιότερες μεταρρυθμίσεις. Πάντως, όπως είπε, σε ορισμένα ζητήματα υπήρχε διαφορετική οπτική από το ΔΝΤ, σε σύγκριση με τη στάση των εταίρων. Ο ποσοτικός στόχος των απολύσεων ήταν εμμονή του ΔΝΤ, εξήγησε.
«Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, δεν ζητώ εκλογές»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός και γι’ αυτό δεν ζητάει εκλογές. Εξήγησε δε ότι βιάζεται να αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία, κάνοντάς της ένα πιο κεντροδεξιό κόμμα, καθώς «οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο». Όπως παρατήρησε, για εκείνον η διεύρυνση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι επιθυμεί να αναδείξει νέα μη αναγνωρίσιμα πρόσωπα, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι «έχει αποδειχθεί πιο παλιός και από τους παλιούς».
Ερωτηθείς για τους μετακλητούς υπαλλήλους επί των ημερών του, ανέφερε ότι τους χρειαζόταν όλους και ζήτησε να αξιολογηθούν με βάση τα βιογραφικά τους. Ανέφερε επίσης ότι έχει καταλήξει σε ποια περιοχή θα στεγαστούν τα γραφεία της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι πρόκειται για υποβαθμισμένη περιοχή.
Αναφερόμενος στο ΕΣΡ, ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι του αφαίρεσε τις αρμοδιότητες «και τις έδωσε στον Νίκο Παππά». Τόνισε δε ότι είπε στον κ. Τσίπρα να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για το τηλεοπτικό πεδίο στο ΕΣΡ.
«Η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα του προσφυγικού»
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέρριψε στην κυβέρνηση ευθύνες για το προσφυγικό, κατηγορώντας την ότι υποτίμησε το ζήτημα. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν συζητά για πολιτική αποτροπής στη θάλασσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν μπει με κάποιο τρόπο στη λύση και η Τουρκία. Υπογράμμισε πάντως ότι σε δεν μπορεί να φανταστεί ούτε προσωρινή έξοδο από τη Σέγκεν.
«Οι ιστορίες με το Νομισματοκοπείο να διερευνηθούν σε συνθήκες νηφαλιότητας»
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η περίοδος κατά την οποία ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να διερευνηθεί, συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να αποδώσει ποινικές ευθύνες. Όπως είπε, «οι ιστορίες με το Νομισματοκοπείο πρέπει να διερευνηθούν σε συνθήκες νηφαλιότητας».
«Θα ζητώ συμβουλές από Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή»
Ερωτηθείς για την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι παρά τα όποια σφάλματά του, παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή. Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να ζητεί τις συμβουλές και τη στήριξη, τόσο του κ. Σαμαρά, όσο και του Κ. Καραμανλή.
Τέλος, εξέφρασε τον σεβασμό του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ διέψευσε ότι υπάρχουν ζητήματα στις προσωπικές τους σχέσεις.