Αντιμέτωπος με Μέρκελ και Νταβούτογλου
Μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση της υποχρέωσης της Ελλάδας να δώσει 25 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για το προφυγικό, όπως ορίζουν οι Ευρωπαίοι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει προ των ευθυνών της την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο της γηραιάς ηπείρου.
Σημαντικές επαφές και συζητήσεις για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες (“Supporting Syria and the Region”).
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, που ξεκινά νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, ενώ με τη συμμετοχή του θα πραγματοποιηθεί πολυμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επιπλέον σημαντικές διμερείς συναντήσεις.
Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε έως χτες βράδυ, αναμένονται διμερείς συναντήσεις του κ. Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση και με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης
Κεντρικό επιχείρημα και βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ότι, συνεπής στις υποχρεώσεις της, έχει δρομολογήσει ήδη την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της με επιταχυνόμενους ρυθμούς και ότι έως την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα με αυτή τη θέση επισημαίνει ότι από την πλευρά τους και οι εταίροι θα πρέπει να υλοποιήσουν και το δικό τους κομμάτι (τεχνική βοήθεια, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία).
Εν όψει και των σημερινών συζητήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Λονδίνο, παρουσιάζουν ενδιαφέρουν οι δηλώσεις που έκανε χτες στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Ε.Κ. για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ, σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Σένγκεν, «δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων, αλλά ενίσχυσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».