«Δικλείδα ασφαλείας» χαρακτήρισε τον πολυετή προϋπολογισμό που θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνάντησή του σε λίγη ώρα, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Ο οδικός χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας» είναι ένα έργο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
– Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα
– Το δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη
– Την ανάπτυξη
– Το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος μέσα σε περίοδο ενός έτους, κάτι που δεν έχει επιτύχει καμία άλλη χώρα της ΕΕ.
Ωστόσο, η χώρα έχει να αντιπαλέψει ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. «Το χρέος δε γεννήθηκε από μόνο του αλλά είναι αποτέλεσμα αλόγιστης σπατάλης και αδιαφάνειας». «Τα τεράστια συσσωρευμένα ελλείμματα είναι η βαθύτερη αιτία του προβλήματος της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους»
«Το μεγάλο χρέος το διαχειριζόμαστε. Το πρόβλημα δε θα λυθεί σε βάθος αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος». Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση των πρακτικών που οδήγησαν σε αυτά τα επίπεδα το χρέος. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια γενική αναδιάρθρωση κράτους που θα περιλαμβάνει τις δομές της οικονομίας, του κράτους, του παραγωγικού μοντέλου κλπ. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση των πρακτικών που οδήγησαν σε αυτά τα επίπεδα το χρέος».
Η εκμηδένιση του χρέους και η μη αλλαγή των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, θα ξαναέφερνε την Ελλάδα στο ίδιο σημείο μετά από λίγο διάστημα, τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα φέρουν αποτέλεσμα και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού, δηλαδή στις δαπάνες και τα έσοδα.
«Στόχος», τόνισε, «είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, να μειωθούν δηλαδή το 2015 στο 44% του ΑΕΠ. Αναλόγως, για τα έσοδα έθεσε ως στόχο να φθάσουν το 2015 τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2000, δηλαδή στο 43% του ΑΕΠ.
Αλλαγές
Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές για να επιτύχει τη διάσωση της χώρας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνησή του πρόκειται να:
-Εισάγει έναν νέο θεσμό της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας
-Να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στη Δημόσια Διοίκηση
-Να κάνει ριζικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης
-Να κάνει αλλαγές στο Εκπαιδευτικό σύστημα
-Να στηρίξει τις επενδύσεις και να τις αξιοποιήσει με βάση την πραγματική αξία του πλούτου της χώρας
-Να ενισχύσει τις χαμηλές συντάξεις
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και να επουλώσει διάφορες πληγές. Οι ζημιές της ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 60%, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, διασταυρώθηκαν στοιχεία σχετικά με τη φοροδιαφυγή, μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, χορηγήθηκαν επιδοτήσεις στους αγρότες έγκαιρα, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των αστυνομικών για να είναι κοντά στον πολίτη. «Ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να γίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε.
Τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα βοήθησαν στη διάσωσή της μπρος στον κίνδυνο μιας κατάρρευσης. Η βαθύτερη αιτία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό για τη δυσμενή αυτή κατάσταση: «Ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε…πολιτικές και πρακτικές πρέπει να αλλάξουν».
Ο κ. Παπανδρέου και το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής μετά το Πάσχα.
Μάχη μέχρι τέλους
«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Η βεβαιότητα μου πηγάζει από τη στήριξη των πολιτών που αγωνιούν για τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο άλλος δρόμος», συμπλήρωσε, «είναι δρόμος απομόνωσης της χώρας και πτώχευσης. Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα οριστικά χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος».
«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Διαβάστε επίσης: Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει τα νέα μέτρα