Κοινή ερώτηση Χρήστου Σταϊκούρα, Κωνσσταντίνου Καραμανλή, Όλγας Κεφαλογιάννη
Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση, σχετικά με τη συμμετοχή ασφαλιστικών Ταμείων και κρατικών εταιρειών – ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση των μη – συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει, ουσιαστικά, ολοκληρωθεί με δυσμενή, δυστυχώς, αποτελέσματα για τη χώρα.
Η Κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο έχασε μεγάλο μέρος της αξίας συμμετοχής του στις τράπεζες, αλλά απώλεσε οριστικά τη δυνατότητα ανάκτησης του αρχικού ποσού επένδυσης.
Ωστόσο, όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των μη – συστημικών τραπεζών, εγείρονται πρόσθετα ερωτήματα και υφίστανται, ακόμη, εκκρεμότητες.
Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας πλήρη ενημέρωση αναφορικά με το ποια ασφαλιστικά ταμεία και ποιες κρατικές εταιρείες – ΔΕΚΟ συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των μη – συστημικών τραπεζών, με πόσα κεφάλαια, αλλά και ποιες ήταν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
«Ερώτηση
προς το Υπουργείο Οικονομικών,
το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2016
Θέμα: Συμμετοχή ασφαλιστικών Ταμείων και κρατικών εταιρειών / ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση των μη-συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζα Αττικής και συνεταιριστικές τράπεζες).
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει, ουσιαστικά, ολοκληρωθεί.
Το αποτέλεσμά της είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα – παρά την αποφυγή του «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και τη μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις – εξαιτίας, κυρίως, Κυβερνητικών καθυστερήσεων και παλινωδιών.
Κυβέρνηση η οποία φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για την ανάγκη, που προέκυψε, μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο έχασε μεγάλο μέρος της αξίας συμμετοχής του στις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά έχασε οριστικά τη δυνατότητα ανάκτησης του αρχικού ποσού επένδυσης, δεδομένης της σημαντικής μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Ωστόσο, όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των μη-συστημικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Αττικής και οι συνεταιριστικές τράπεζες, εγείρονται επιπλέον, πρόσθετα ερωτήματα και υφίστανται, ακόμη, εκκρεμότητες.
Ενδεικτικά, στην Τράπεζα Αττικής, τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, εξακολουθούν να υπολείπονται του κεφαλαιακού ελλείμματος που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος υπό το δυσμενές σενάριο στην άσκηση που διεξήγαγε.
Κεφάλαια τα οποία, μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν, κυρίως, από το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο συμμετέχει για πολλοστή φορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έχοντας ήδη καταγράψει τεράστια ζημία από την τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας σε σχέση με την αρχική αξία της συμμετοχής του.
Κεφάλαια, όμως, τα οποία αντλήθηκαν και από άλλους φορείς, όπως είναι, ενδεικτικά, η ΕΥΔΑΠ.
Χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιοι άλλοι φορείς του Δημοσίου, για ποιό λόγο και με ποιες διαδικασίες συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση τόσο της Τράπεζας Αττικής όσο και των συνεταιριστικών τραπεζών.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
οι κ.κ. Υπουργοί:
1ον. Ποιά ασφαλιστικά ταμεία και ποιές κρατικές εταιρείες / ΔΕΚΟ συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των μη-συστημικών τραπεζών; Με πόσα κεφάλαια;
2ον. Ποιές διαδικασίες ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποφασιστεί αυτοί οι φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης; Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση του ΔΣ των εταιρειών για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν μέσω της συμμετοχής τους στις εν λόγω αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των μη συστημικών τραπεζών;
3ον. Σε ποια τιμή πραγματοποιήθηκε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής; Ποια ήταν η τιμή της μετοχής την αντίστοιχη περίοδο;
4ον. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής, ποιό το κόστος σήμερα για τους φορείς του Δημοσίου, από τη συγκεκριμένη επένδυση;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Χρήστος Σταϊκούρας
Όλγα Κεφαλογιάννη
Κώστας Καραμανλής»