Συμφωνία για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν απόψε να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία μόνιμου ταμείου βοήθειας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή.

 

“Υπάρχει μια συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης”, υπογραμμίζει αυτή η πηγή.

 

Ο συμβιβασμός σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες της εν λόγω αλλαγής επιτεύχθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες.

 

Η ΕΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει στη Συνθήκη της Λισαβόνας ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

 

Η Γερμανία απαιτούσε αυτή τη νομική εγγύηση. Καθώς το Βερολίνο φοβόταν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν προσφυγές σε βάρος του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διότι η ισχύουσα συνθήκη που διέπει την ΕΕ δεν επιτρέπει κατ’ αρχήν μια χώρα της ζώνης του ευρώ να σωθεί από την πτώχευση από τους εταίρους της.

 

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

 

Σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.

 

Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.

 

Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιές χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ