Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.
«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ’ αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει επίσης το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση.
«Μέσα σ’ ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτει.
Όπως διευκρινίζεται, στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. «Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται.
Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.
Hot… Stop στην Κω από κατοίκους
Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, συλλήψεις και τραυματισμοί συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί για ακόμη ένα 24ωρο στην περιοχή Πυλί της Κω.
Ομάδες κατοίκων που διαφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργηθεί hot spot για τους πρόσφυγες, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.
Το Σάββατο, άναψαν φωτιές καίγοντας λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα με βράχους προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση οχημάτων προς το στρατόπεδο της περιοχής.
Ακολούθησαν οδομαχίες με δυνάμεις των ΜΑΤ που κράτησαν έως το απόγευμα.
Ενδεικτικές της «εκρηκτικής» κατάστασης που επικρατεί στο ακριτικό νησί είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της ιστοσελίδας «Το Βήμα της Κω».
Έκκληση του δημάρχου Κω στον Τσίπρα να αποσύρει τα ΜΑΤ
Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.
Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.
Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε δήλωση του ο δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει:
“Κάνω έκκληση στον κ.πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο δήμος”.
ΕΔΕ για τα επεισόδια
Διοικητική έρευνα διαταχθηκε απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών των ΜΑΤ, στην Κω, οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο, που προβλήθηκαν χτες σε ιστοσελίδες και ενημερωτικές εκπομπές.
Σημειώνετασι οτι οι επίμαχες σκηνές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, κατα την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν κατα τις εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στην κατασκευή hot spot.
Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.
Σφοδρή αντιπαράθεση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ με δήμαρχο Κω
Αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερού και του δημάρχου της Κω, Γ. Κυρίτση σημειώθηκε στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” με φόντο τη γενίκευση των αντιδράσεων στο νησί σχετικά με τη δημιουργία κέντρου καταγραφής προσφύγων.
Χθες στο νησί άντρες των ΜΑΤ και κάτοικοι που αντιδρούν στην δημιουργία hotspot στο Πυλί ήρθαν στα χέρια, με τον δήμαρχουν να τονίζει ότι “μια φιλειρηνική κοινωνία ζει τη βία των ΜΑΤ” και επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή προσπάθησε με κάθε μέσο “να μην φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση” αλλά “μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων”.
Υπογράμμισε ότι ο δήμος της Κω κατέθεσε 10 προτάσεις για χώρο που θα μπορούσαν να μπουν οι άνθρωποι, “μετά από κοπιώδη προσπάθεια”, καμία όμως δεν έγινε αποδεκτή, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο δήμος δεν θέλει την δημιουργία του κέντρου καταγραφής με την έννοια που το θέλει στο μυαλό της η κυβέρνηση.
Εξήγησε ειδικότερα ότι θέλει ο δήμος έναν χώρο 6, 7, 10 στρέμματα, στον οποίο να μεταφερθεί “και η Διεύθυνση Αλλοδαπών και η Frontex και από εκείνον τον χώρο που θα γίνεται η καταγραφή, οι άνθρωποι θα φεύγουν άμεσα”.
Από τη μεριά του ο Ηλ. Καματερός ανέφερε ότι το hotspot θα είναι ένα από τα μικρότερα, με προβλεπόμενη δυναμικότητα μέχρι 1.000 άτομα και ισχυρίστηκε ότι “οι προτάσεις που έκανε ο δήμαρχος ήταν για να μην γίνεται, ήταν μια κοροϊδία” καθώς δεν μπορούσαν επί της ουσίας να αποτελέσουν τον κατάλληλο χώρο κατασκευής.
Για την εικόνα με τα ΜΑΤ είπε ότι στεναχωριέται καθώς δεν είναι αυτή η εικόνα του νησιού, ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ήταν χθες το πρωί στις διαμαρτυρίες και ενθάρρυνε τους διαφωνούντες, για τους οποίους είπε πως είναι δυναμικά οργανωμένοι και [ως υπάρχει καθοδήγηση.
“Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά για την Κω, να πέφτουν μολότοφ, να καίγονται κάδοι, να κλείνονται δρόμοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι στην Κω ο ΣΥΡΙΖΑ πήρς 38% και πως “αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (και διαμαρτύρονται), το 38% τουλάχιστον είναι ΣΥΡΙΖαίοι ή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ”.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να στείλουν στρατό στα σύνορα της ΠΓΔΜ.
«Το “σφίξιμο” του κλοιού στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχει γίνει ένα δημοφιλές σχέδιο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο όπως και σε ομάδα χωρών στη διαδρομή του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου», παρά την άρνηση της Αθήνας” σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο συντάκτης.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας ταξιδεύει για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ δεν αποκλείεται να έχει τετ α τετ και με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Στο εβδομαδιαίο μήνυμά της Άνγκελα Μέρκελ το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε, με την Καγκελάριο να απευθύνει έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να διατηρηθεί, όπως είπε, η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.