Ενέργεια, τεχνολογία και εμπόριο στην ατζέντα Τσίπρα στο Ιράν
Στην ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να υπογράψει σημαντικά μνημόνια συνεργασίας σε τομείς κλειδιά, όπως είναι η ενέργεια, το εμπόριο και η γεωπολιτική, κάνοντας τη χώρα μας γέφυρα της Τεχεράνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ιράν μετά την ενεργειακή απελευθέρωση.
Διαβάστε επίσης (Tι θα κερδίσουμε από τον πακτωλό των $ 1,7 τρις;)
Τομείς συνεργασίας:
α. Εμπόριο:
Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.
Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες:
Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύλιση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας:
Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια:
Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).
Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας
Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία:
Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων
στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):
Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός:
Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς
«Στρατηγικού χαρακτήρα η συνεργασία Ελλάδας – Ιράν»
Με αφορμή τις τρεις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Τεχεράνη, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν ως στρατηγικού χαρακτήρα.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Εσάκ Γιαχανγίρι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνέδεσε την πορεία των δυο χωρών, με την ευκαιρία της άρσης του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι βγαίνουν από μια πολυετή περίοδο κρίσης και μπορούν μαζί να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική «γέφυρα» του Ιράν με την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τεχεράνη μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ISIS, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της κρίσης με το προσφυγικό.
Σημειωτέον ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών αφορούν στην πολιτική συνεργασία, στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια και η τρίτη προβλέπει την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια.
Ο κ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεϊ, ενώ νωρίτερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Γιαχανγιρί, με τον οποίο θα κάνουν και κοινές δηλώσεις, αφού πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο του Ιράν που σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι ομόλογος πρωθυπουργού.