Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, μετά το τρίτο και τελικό αδιέξοδο που προέκυψε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
Προς νομοθετική ρύθμιση, που θα παρέχει στην κυβέρνηση το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίο, προσανατολίζεται ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, μετά το τρίτο και τελικό αδιέξοδο που προέκυψε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
Όπως μεταδίδει το protothema.gr: «Δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ψηφοφορίας όπου διαπιστώθηκε η μη επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5, για να “χρεώσει” το αδιέξοδο σε «ακραίες απόψεις, που εκκινούσαν από ορισμένες πλευρές που ήθελαν να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία, να περάσουν οι μήνες και άλλες εξελίξεις να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα. Υπήρξαν και στάσεις που λειτούργησαν ως ιδιότυπο βέτο».
Ο ίδιος, δε, προανήγγειλε ότι «η Βουλή, δια της Ολομέλειας, θα ασχοληθεί, εφόσον η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας -και ενδεχομένως αυτό να γίνει πολύ σύντομα.»
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Βούτσης παρουσίασε την προπαρασκευαστική έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη βάση των συμπερασμάτων του συγκεκριμένου πορίσματος, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τα επιχειρήματα περί απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή, να άρει την αρνητική της στάση και να ψηφίσει θετικά για την στελέχωση του ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
«Επι της ουσίας, είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή, αλλά για αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για επίγεια ψηφιακή ευροεκπομπή ευρείας λήψης», είπε ο κ. Βούτσης, για να προσθέσει: «Τα κανάλια που μπορούν να εκπέμψουν το επίγειο σήμα με αυτή τη δυνατότητα -ελεύθερη αναμετάδοση, όχι συνδρομητικά- είναι τέσσερα… επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση για τις άπειρες δυνατότητες. Πέραν των ενστάσεων για το ζήτημα βιωσιμότητας, σε ό,τι αφορά άδειες ελεύθερης αναμετάδοσης, θα είναι μέχρι τέσσερις.»
Πάντως, η έκθεση δεν ήρε ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Νίκος Δένδιας επιφυλάχθηκε για το τεχνικό ζήτημα, με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση και επέμεινε στις θεσμικές ενστάσεις, ώστε όλες οι αρμοδιότητες να περάσουν στο ΕΣΡ. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξηγώντας ότι τα σχετικά ζητήματα πρέπει να τα ορίσει το ΕΣΡ και όχι ο αρμόδιος υπουργός.