Διορία ενός μήνα στην Ελλάδα για την εκπόνηση σχεδίου δράσης
Διορία ενός μήνα προκειμένου να εκπονήσει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών δίνει στην Ελλάδα η ΕΕ.
Η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, οφείλει μέσα στο διάστημα ενός μήνα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο.
Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, τη δρομολόγηση διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.
Αναφορικά με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, η εφαρμογή της είχε ανασταλεί για την Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2011 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Συνθήκη Δουβλίνου ΙΙ, προβλέπει ότι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο εισήλθε ο υπήκοος τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν συλληφθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος επανοπροωθείται στην πρώτη χώρα εισόδου. Το Δικαστήριο έκρινε το 2011 ότι η Ελλάδα λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα.
Ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στόχος της Κομισιόν δεν είναι να αυξηθεί η προσφυγική πίεση στην Ελλάδα, η οποία πιέζεται ήδη αρκετά. Άλλωστε, όπως είπε η Επιτροπή θα υποβάλει το Μάρτιο πρόταση για τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.