Διπλό πρέσινγκ από προσφυγικό και δανειστές στην κυβέρνηση

Ανησυχία για κλείσιμο των συνόρων – Όχι σε νέα μέτρα

 

Μήνυμα προς τους δανειστές απέστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, μέτρα που θα παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» της.

 

Παράλληλα, κατά την ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο προσπάθησε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων.

 

Στην ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, πως η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών» και πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό: Να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία που φέραμε το καλοκαίρι, κρατώντας, όμως, κόκκινες γραμμές και εγγυώμενοι την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

 

Τόνισε πως η κυβέρνηση του, «δεν θα κόψει για δωδέκατη φορά τις συντάξεις», «θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία», «δεν θα απελευθερώσει τις απολύσεις» και ότι θα «προχωρήσει με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων».

 

Αυστηρά μηνύματα προς τους δανειστές έστειλε και ο αντιπρόπρδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

 

«Έχουμε υλοποιήσει ή νομοθετήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία μέτρα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2015 ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. Είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος, ενώ η ύφεση τελικά αποτράπηκε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», είπε ο αντιπρόεδρος.

 

Kαι πρόσθεσε: «Σημασία, εκτός από το χρόνο που θα κλείσει η αξιολόγηση, έχει και η δυνατότητα της ελληνικής δημοκρατίας να λειτουργεί χωρίς διαρκείς υπονομεύσεις, τρικλοποδιές και ανεύθυνες απειλές. Διότι, άλλο τα μέτρα πολιτικής και η αναγκαία συζήτηση ή και συμφωνία τους με τους θεσμούς, όπου αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση, και άλλο η περιφρόνηση προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ή η απαίτηση κάποιων να θέλουν να λειτουργούν ως συγκυβερνήτες ή υπερκυβερνήτες, χωρίς να έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση γι’ αυτό».

 

Ταυτόχρονα πάντως, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυψαν την ανησυχία τους ως προς το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και η Ελλάδα να βρεθεί με έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών εντός των τειχών, μάλιστα το επικοινωνιακό μπαράζ, έδειξε να θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι’ αυτό.

 

Χθες το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας δήλωσε, πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

 

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

 

Σε συνέντευξή ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε πως αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ως κοινωνία, να αντέξουμε ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα που ενδεχομένως βγει εκτός ελέγχου.

 

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι έχει σημασία να ανταποκριθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις της. «Αν δεν ανταποκριθεί η Τουρκία, πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυτά δεν τα ελέγχουμε εμείς, για αυτό και ο κ. Μουζάλας και ο πρωθυπουργός και εγώ πρέπει να σας πω ότι ως κοινωνία πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμη και για το κλείσιμο των συνόρων».

 

Αυτό όπως είπε δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ζώνη Σένγκεν, ωστόσο για κάποιους μήνες 50-60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, και στο πλαίσιο αυτό τόνισε και την ανάγκη της γρήγορης ολοκλήρωσης των κέντρων κράτησης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ