Τι θα σημάνει ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών
Ένα σημαντικό βήμα συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών φαίνεται να δρομολογείται με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αυτήν τη φορά.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή του Βερολίνου, Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα ζητούν από τα άλλα κράτη – μέλη της συμμαχίας να συναινέσουν σε μια αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης στο Αιγαίο προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της εξαιρετικά επικερδούς δράσης των διακινητών προσφύγων από την πλευρά της Τουρκίας.
Η πρόταση κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συζητείται σήμερα, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ήδη από χθες ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν «πολύ σοβαρά» αυτήν την πρόταση. Εάν εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο, τη σκυτάλη για την υλοποίησή της παίρνουν οι στρατιωτικές αρχές του οργανισμού, που θα πρέπει να καταστρώσουν σχετικά σχέδια. Βερολίνο, Αθήνα και Άγκυρα ελπίζουν ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν θα κρατήσει πολύ, σύμφωνα με την ίδια γερμανική πηγή.
Σε κάθε περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί τελικά, θα πρόκειται για μια πρεμιέρα για το ΝΑΤΟ δίχως προηγούμενο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεδομένου ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει αρνηθεί μέχρι τώρα κάθε εμπλοκή στην προσφυγική κρίση, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η Ευρώπη μέχρι σήμερα.
Η προστιθέμενη αξία της νατοϊκής αποστολής σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης έγκειται στο ότι η Τουρκία δήλωσε διατεθειμένη να δέχεται στην επικράτειά της τους διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες κάτι που θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και τους διακινητές. Η διάσωση προσφύγων πάντως δεν αποτελεί στόχο της επιχείρησης. Σε περίπτωση ανάγκης ωστόσο τα νατοϊκά πλοία είναι υποχρεωμένα να το κάνουν, όπως συμβαίνει και σε ανάλογες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης.
Επιπλέον όλες οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της αποστολής τους θα διαβιβάζονται στις τουρκικές και στις ελληνικές αρχές για να ενεργούν είτε στην ξηρά, είτε εντός των χωρικών τους υδάτων εναντίον των διακινητών προσφύγων. «Στόχος της νατοϊκής αποστολής δεν είναι να απωθεί, αλλά να σταματά πλοιάρια με πρόσφυγες», διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Η όλη επιχείρηση θα είναι υπό γερμανική διοίκηση.