Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του από το Βήμα της Βουλής μίλησε για ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου αλλά και της διαφθοράς.
«Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι στήθηκε ένα σύστημα διαπλοκής, στο οποίο μέσα ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές, δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβέρνησεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Σύγκρουση με το κατεστημένο
Ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και με αυτό το κατεστημένο, τόνισε ο Πρωθυπουργός και καταφέρθηκε με δριμύτητα εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν, λέγοντας ότι εκείνες έστησαν το σύστημα της διαπλοκής. «Είναι λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά» διεμήνυσε.
Ξεκινάμε τον διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αν πηγαίναμε σε διαγωνισμό με απεριοριστο αριθμό αδειών, όλες οι προσπάθειες θα έβγαιναν άγονες. Πρόσθεσε ότι με βάση τα ευρωπαϊκα δεδομένα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε είναι πολλές.
Γιατί 4 άδειες
«Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας.
«Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».
Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει».
Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.