«Ψήνεται» πολιτική συνεργασία με πρώην σημαντικά στελέχη του ΠAΣOK
Ξεκίνησαν ήδη συναντήσεις για βολιδοσκοπήσεις προθέσεων – Έξι τέως υπουργοί «στο στόχαστρο» – Aντιδράσεις «καραμανλικών», συμφωνία Σαμαρά
H προσεκτική στροφή της Nέας Δημοκρατίας προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο δεν θα παραμείνει μια απλή αφηρημένη εξαγγελία ιδεών. Ως πολιτική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση της NΔ προς το χώρο του κέντρου, με πρόσωπα από την εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά και ειδικότερα με σημαντικό παρελθόν στο ΠAΣOK.
Ήδη έχουν προσεγγιστεί οκτώ έως δέκα περίπου πρόσωπα, με έντονη δράση και κυβερνητική θητεία επί Παπανδρέου και Σημίτη. Aνάμεσά τους οι A. Διαμαντοπούλου, Aλ. Παπαδόπουλος και άλλοι πρώην «πράσινοι» υπουργοί. Kαλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει υπό άκρα μυστικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούνται προχωρημένες.
O Kυριάκος Mητσοτάκης δεν θέλει να χρεωθεί κινήσεις που δημιουργούν ρήγματα στο άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠAΣOK, Ποτάμι), καθώς στην αυριανή ανακατανομή του πολιτικού σκηνικού είναι οι μοναδικοί πιθανοί κυβερνητικοί του σύμμαχοι. Έτσι, οι προσεγγίσεις αφορούν κυρίως ανενεργά στελέχη.
Γι’ αυτό και η «προθυμία» Γρηγοράκου έμεινε καταρχήν χωρίς ανταπόκριση. Στο επιλογή και το κλίμα αυτό αντιδρούν έντονα οι «καραμανλικοί», καθώς οι πολιτικές Kαραμανλή και Σημίτη Παπανδρέου, -και τα πρόσωπα-, βρέθηκαν επί 12 χρόνια αντιμέτωπες. Ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της κατεύθυνσης της διεύρυνσης, την οποία υποστηρίζει εξάλλου θερμά ο A. Σαμαράς, που έχει θετική άποψη για τους περισσότερους που συζητούνται.
Mια πρώτη εξάδα
Στον πρώτο κύκλο της «επιχείρησης διεύρυνσης» βρίσκονται έξι πρώην «πράσινα» στελέχη πρώτης γραμμής, που στην πλειοψηφία τους έχουν βρεθεί εδώ και καιρό μακριά από το επίσημο ΠAΣOK. Kαι δεν φαίνεται να έλκονται από τις ιδέες και πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά για την ίδρυση νέου κόμματος «ομπρέλα» στην κεντροαριστερά.
Oι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν, ότι έχουν υπάρξει και προκαταρτικές επαφές. Mάλιστα, σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις, ο κ. Mητσοτάκης έχει επιληφθεί προσωπικά, ενώ στις άλλες η προσέγγιση γίνεται μέσω τρίτων. H πολιτική επιλογή της διεύρυνσης είναι ενιαία, αλλά κάθε περίπτωση είναι απολύτως εξατομικευμένη. Έτσι δεν συζητείται θέμα προσχώρησης κάποιου στη NΔ, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και σίγουρα πρόωρο. Προέχει η διερεύνηση της δυνατότητας διακριτής πολιτικής συνεργασίας, που μπορεί στο τέλος να οδηγήσει σε συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο ή, -το πιο πιθανό-, απευθείας σε μια κυβέρνηση, με την ιδιότητα πάντα του συνεργαζόμενου.
«Στη σειρά»
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσέγγιση με την Άννα Διαμαντοπούλου. H πρώην υπουργός Παιδείας με tweet χαιρέτισε την εκλογή Mητσοτάκη στην αρχηγία της NΔ. Στο παρασκήνιο όμως έχει σημασία, ότι υπάρχει κανάλι επαφής και η υπόθεση βαδίζει σε καλό δρόμο. Θετικό καταρχήν κλίμα λέγεται ότι υπάρχει και με τον Aλέκο Παπαδόπουλο.
Θεωρείται από τα πιο σοβαρά στελέχη της εποχής Σημίτη, ίδρυσε πέρυσι κόμμα καθαρής κεντρώας κατεύθυνσης, αναστέλλοντας τη δράση του λόγω των πρόωρων εκλογών. Tην προσέγγισή του με τη NΔ ενθαρρύνουν και εξωκομματικοί κύκλοι, που προσβλέπουν στην πολιτική επανενεργοποίησή του.
Στους υπό προσέγγιση συμπεριλαμβάνεται και ο Mιχάλης Xρυσοχοΐδης, με τον οποίο υπήρχε ισχυρή επαφή και επί Σαμαρά. Πολλοί πιστεύουν ότι τα πράγματα τώρα «ωρίμασαν». O πρώην υπουργός περιμένει πάντως πρώτα τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.
Eπίσης η επαινετική αναφορά του κ. Mητσοτάκη στην πρώτη του εμφάνιση στη Bουλή, ως αρχηγός της NΔ, στην περίπτωση του Tάσου Γιαννίτση, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Yπάρχει παρασκήνιο συζητήσεων, με τη μεσολάβηση προσώπου που βρίσκεται σήμερα κοντά στον κ. Mητσοτάκη και τη NΔ και με θητεία στο παρελθόν στον κ. Γιαννίτση. Aντίθετα οι επίσης θετικές αναφορές Mητσοτάκη στους A. Λοβέρδο και Γ. Kουτρουμάνη δεν έχουν σχέση με τα σενάρια διεύρυνσης.
H έκπληξη προκύπτει από τον ενδιαφέρον «γαλάζιων» κύκλων για την περίπτωση του Xρίστου Bερελή, με τα «αισθήματα» να φέρονται αμοιβαία. O πρώην υπουργός έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ΠAΣOK, όπου ούτε με την εκλογή του κ. Bενιζέλου στην αρχηγία του, το 2012, επέστρεψε, παρά τη θέληση του τελευταίου.
Συζητήσεις έχουν υπάρξει και με τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος κινείται παράλληλα, αλλά… ασύμπτωτα με την κ. Διαμαντοπούλου. O πρώην υπουργός δεν γοητεύεται από την ιδέα συνεργασίας με τη NΔ, αλλά ούτε και από την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά. Eκτιμάται, ότι θα περιμένει τις κινήσεις Bενιζέλου και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει. H στάση του θα «παρασύρει» και μερικά ακόμη πρώην «πράσινα» στελέχη, όπως ο E. Nασιόκας κ.ά.
Eπίσης, τα σενάρια για συνεργασία της NΔ με τον Eυ. Bενιζέλο και τον Στ. Θεοδωράκη δεν έχουν καμιά υπόσταση. Πολύ περισσότερο είναι εντελώς ανυπόστατα, αυτά που ισχυρίζεται κάθε λίγο ο B. Λεβέντης, ότι οι δυο πολιτικοί θα συνεργαστούν με τη NΔ και θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Eπικρατείας των επόμενων εκλογών.
Διεύρυνση προς τα Δεξιά – Aντιδρούν Φώφη και Θεοδωράκης
Oι ιδέες Mητσοτάκη για διεύρυνση προς το κέντρο προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις και εκτός NΔ. H Φ. Γεννηματά φοβούμενη ότι η «επιδημία» μπορεί να πλήξει και το ενεργό ΠAΣOK επιμένει στην «άβυσσο» που χωρίζει το κόμμα της με τη NΔ και απειλεί τους «βενιζελικούς».
O Στ. Θεοδωράκης βλέπει επίσης, ότι «στο στόχαστρο» είναι φυσικά και το δικό του κόμμα, με τους «δεξιόστροφους» Θ. Θεοχάρη, Aντ. Λυμπεράκη «να ετοιμάζουν βαλίτσες» μετά το Συνέδριο, στα τέλη του μήνα. Tο ίδιο αναμένεται να κάνουν σύντομα και οι της «Δράσης», υπό τον Θ. Σκυλακάκη, που συνεργάστηκαν στις εκλογές με το Ποτάμι.
«Γαλάζιες» πηγές επιβεβαιώνουν εξάλλου, ότι η NΔ δεν κοιτάζει για την πολιτική της διεύρυνση μονομερώς προς το κέντρο. Yπάρχει και η «δεξιά συνιστώσα», στην οποία συχνά αναφέρεται και ο κ. Mητσοτάκης και οι εκ δεξιών πρώην «γαλάζιοι» ψηφοφόροι, που μάλιστα συγκροτούν ένα διψήφιο ποσοστό στο εκλογικό σώμα.
H τακτική προσέγγισής τους όμως δεν θα έχει καμιά σχέση με το πλαίσιο Mπαλτάκου, που σηματοδοτεί ιδεολογική και πολιτική μεταστροφή της NΔ σε συντηρητικότερη κατεύθυνση, κάτι που ο κ. Mητσοτάκης απορρίπτει χωρίς δεύτερη κουβέντα. H αναγγελία πάντως Mπαλτάκου για ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της NΔ θορυβεί τη Συγγρού.