Η κυβέρνηση μετρά ήδη το πολιτικό κόστος από την προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων
Μετά την χθεσινή κατάθεση των προτάσεών τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι των περίπου 60 αγροτικών μπλόκων διαμηνύουν τώρα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναμένουν επ΄ αόριστον τις απαντήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα αιτήματά τους.
«Δεν δίνουμε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, περιμένουμε απαντήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αλλά οι ρόδες είναι στραμμένες προς την Αθήνα», δήλωσε χθες, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Δημoγιάννης, το μέλος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Τις προτάσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων παρέλαβε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Άγγελος Τσέκερης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτήρισε το γεγονός ως θετικό, σε πρώτη φάση, ωστόσο υπαινίχθηκε ευθέως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κατάθεση αιτημάτων και από άλλα μπλόκα, κυρίως δε από αυτό της Νίκαιας, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ζητά και την συμμετοχή του μπλόκου της Νίκαιας στην επικείμενη συνάντησή της με τους αγρότες, όποτε κι αν αυτή λάβει χώρα.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας παραμένουν αδιάλλακτοι [βλ. σχετικά: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Νίκαιας].
Η κυβέρνηση, το αριστερό προφίλ της οποίας έχει ανεπανόρθωτα πληγεί (με ό,τι αυτό σημαίνει στο θέμα της απώλειας σημαντικών ερεισμάτων της στην περιφέρεια), ήδη μετρά το πολιτικόκόστος από αυτές τις εξελίξεις.
Τώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει κρυφίως τις διαιρέσεις που παρατηρούνται στο «μέτωπο» των αγροτών, ποντάροντας στην αποκλιμάκωση μέσω της προσέλευσης κάποιων σε διάλογο. Τα χρονικά περιθώρια που θέλει να εξοικονομήσει ασφαλώς θα της δώσουν την δυνατότητα να επεξεργαστεί βεκτιωτικές προσαρμογές, κρατώντας ασφαλώς το βλέμμα σταθερά προς την πλευρά των δανειστών, οι διαπραγματεύσεις με τους οποίους βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους.
Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, όπως άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, την περασμένη εβδομάδα, στην Βουλή.
Πάντως όλοι είναι πεπεισμένοι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, αφού ουσιαστικά οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, απαιτώντας την διατήρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού καθεστώτος και επιπλέον αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος.
Επομένως το σενάριο που ήθελε η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό να γίνει πριν την αναχώρησή του για Βρυξέλλες, την Τετάρτη, δεν θα μπορέσει να γίνει…