Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες, δίνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο News247.
«Η ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και η υιοθέτηση της θέσης ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνιστά μονόδρομο, αίρουν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που είχαν καταστήσει επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό», δηλώνει ακόμη ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πιο συγκεκριμένα, με την ιδιότητα του νομικού, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «ο νομοθέτης ορίζει σαφώς στο άρθρο 15 του Συντάγματος ότι η τηλεόραση υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ότι ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν αναφέρεται πουθενά, όπως προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, ότι η διαδικασία της αδειοδότησης ανήκει και αυτή αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
«Δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό η διεξαγωγή διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την αδειοδότηση παροχών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης», σημειώνει ακόμη ο κ. Κουβέλης.
Σχετικά με τα περί επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε πως «προφανώς, το θέμα της πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι θέμα ούτε προσωπικών δηλώσεων ούτε προσωπικών στοχεύσεων. Είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».
Μάλιστα ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είχε μια αναλυτική και εις βάθος συζήτηση για όλα όσα συνθέτουν την πυκνή πολιτική επικαιρότητα των ημερών, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει «το σχέδιο του πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμβατότητα μιας κυβέρνησης Αριστεράς και εφαρμογής ενός μνημονίου, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε: «Το τρίτο μνημόνιο, που και επώδυνο είναι και σκληρό, έγινε αποδεκτό από τη σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός αναγκαστικού συμβιβασμού με τους εταίρους και με τη δέσμευση να καταβληθεί προσπάθεια και αγώνας, ώστε να λειανθούν οι αρνητικές όψεις αυτής της συμφωνίας, γιατί υπάρχουν και θετικές.
Αντιπαραβάλλω αυτή τη λογική με τον τρόπο που αποδέχονταν μνημόνια οι προγενέστερες κυβερνήσεις. Θα σας θυμίσω εκείνη την επική φράση που συνόδευε κάθε υπογραφή συμφωνίας και σύμφωνα με την οποία “και να μην υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα έχουμε εφεύρει”».
Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο, ωστόσο τόνισε ότι προφανώς, οι εκλογές ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστούν.
Τέλος, όσον αφορά τη διαφορά Αριστεράς-Δεξιάς, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η διαφορά της αριστερής οπτικής για την Ευρώπη από τη δεξιά αντίληψη είναι ότι ο προοδευτικός χώρος θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, με την κοινωνία όμως όρθια και όχι, όπως σήμερα, ημιθανή».