Αγροτικό και προσφυγικό στοιχειώνουν την αξιολόγηση
Από τη μια το προσφυγικό και από την άλλη το αγροτικό, πιέζουν την κυβέρνηση και στη μέση αξιολόγηση και δανειστές να ζητούν άμεσα επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων στήνουν στον τοίχο τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας σε πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο οδήγησε και στο κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στον Πειραιά, μετά από την απόφαση της γειτονικής χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση.
Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου δεν υπάρχουν ενδείξεις για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των αγροτών έπεσε στο κενό, καθώς οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη αλλά και στον Πειραιά, υποχρέωσε τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εξεταστούν οι τρόποι αντίδρασης τόσο στο πρακτικό όσο και στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία ώστε να βρεθούν τρόποι παρέμβασης.
Επί τάπητος τέθηκε και η πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλο, πουθα γίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την σύγκληση του Συμβουλίου αρχηγών δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική.
Στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση θεωρεί πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και ότι κάποια από τα μπλόκα, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, έκλεισαν ξανά αργά χθες το βράδυ.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή συνάντηση, λέγοντας ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα και ότι η συμμετοχή ήταν αντιπροσωπευτική για την πλειοψηφία των μπλόκων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους αγρότες εξηγήθηκε με σαφήνεια η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν τα φορολογικά μέτρα που προτείνονται, ώστε να αποκατασταθεί μια στρεβλή εικόνα που είχαν σχηματίσει για αυτά.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη «η συνάντηση ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα», ενώ ανακοίνωσε και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που συζητήθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτών και τον πρωθυπουργό.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε σε μια λίστα 25 σημείων η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πενταετή μεταβατικότητα για τον ΟΓΑ έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, την θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση αλλά και φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.