Deadline 10 ημερών για λύσεις
Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν από σήμερα οι ΝΑΤΟϊκοί με στόχο την πλήρη δραστηριοποίηση στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση, δια του ΥΠΕΞ, απάντησε στην προκλητική στάση της Αυστρίας ανακαλώντας στην Αθήνα την πρέσβη της χώρας στη Βιέννη, όπως είχε πράξει και στα τέλη Δεκεμβρίου με την ανάκληση του πρέσβη μας στην Τσεχία.
«Οι περιπτώσεις σαφώς είναι διαφορετικές, ωστόσο στην πρόκληση μία κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντά σφυρίζοντας αδιάφορα», αναφέρει κυβερνητική πηγή. ( Ο Τσέχος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως η χώρα του θα μπει στην ευρωζώνη την ημέρα που θα βγει εκτός η Ελλάδα, αλλά μετά την ανάκληση του πρέσβη η κυβέρνηση της Πράγας ζήτησε «συγγνώμη» και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν).
«Στην πρόκληση της Πράγας η ανάκληση έφερε αποτέλεσμα μιας και το πρόβλημα ήταν διμερές, ενώ η Βιέννη έχει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ‘διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων’ που διοργάνωσε», προσθέτει.
Η «έκπληξη» του Αυστριακού Προέδρου
Χθες το βράδυ πάντως ο Αυστριακός Πρόεδρος Χάιντς Φίσερ εξέφρασε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του «την έκπληξή του» όταν πληροφορήθηκε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη «διάσκεψη» της Βιέννης.
Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι αυτή την «έκπληξη» την επισήμανε ο ίδιος στο Προεδρικό Μέγαρο, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού – δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Τσίπρας: Τηρούμε τα συμφωνηθέντα
Ο Αλέξης Τσίπρας, επιπλέον, ανέδειξε χθες τον κίνδυνο να αποδομηθεί η Ευρώπη εάν συνεχισθεί η σημερινή εικόνα.
«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη» ανέφερε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού επανέλαβε τη θέση «τηρούμε πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και περιμένουμε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο», πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι «απρόθυμοι» μάλωσαν… μεταξύ τους
Την εικόνα στήριξης στη χώρα από τους εταίρους μετέφερε ο Γιάννης Μουζάλας από τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, παρότι η Αυστριακή ομόλογός του συνέχισε τις προκλήσεις επαναφέροντας… θέμα Σένγκεν εάν η Ελλάδα, όπως είπε, δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της.
Κατά τον κ. Μουζάλα, επιπλέον, υπήρξαν τριβές …και ανάμεσα στις χώρες που μετείχαν στην «διάσκεψη» της Βιέννης για τον αποκλεισμό της Ελλάδας: «τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο, ενώ στο τέλος η Κομισιόν και η Προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».
Σ΄ αυτό το πνεύμα και η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάλτερ Στάινμαγιερ: «Είναι αυταπάτη να πιστεύεται ότι η διευθέτηση (του προσφυγικού) μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα».
Δέκα ημέρες μόνο…
Οσο για τις προθεσμίες, αυτές έχουν ορίζοντα την νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
* Ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι η ΕΕ έχει περιθώριο δέκα ημερών να μειώσει τις προσφυγικές ροές αλλιώς «θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα» της Σέγκεν.
* Η χθεσινή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρώπης έδωσε επίσης προθεσμία δέκα ημερών στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το τι θα συμβεί… την 11η ημέρα εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες δεν είναι κανείς σε θέση να πει.