Την πρόθεση του, να ζητήσει από του Ευρωπαίους ομολόγους του έναν «αναλογικό, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Τζιάνι Πιτέλα.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές, ότι η πρόθεση του είναι να ζητήσει όχι μόνον από τα κράτη μέλη, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να τοποθετηθούν πάνω στο αίτημα αυτό.
Αυτήν την υποχρεωτική αναλογική κατανομή την έχει βάλει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός από την περασμένη Τετάρτη, με την ομιλία του στη βουλή. Στην ίδια ομιλία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να βάλει βέτο η Αθήνα για να επιβάλλει την υποχρεωτική κατανομή. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο, να προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες.
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σε σχέση με τον προβληματισμό αυτό, περιορίστηκε ωστόσο να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο: «Pacta sunt servanda μας έλεγαν και τώρα θα τους το πούμε και εμείς αυτό. Και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε είναι μια θέση που πιστεύω, αυτή που έχουμε και θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής που δεν θα είναι θέση της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών- μελών», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συμφωνία με το ΝΑΤΟ για επιτήρηση των ροών των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και είπε ότι «προχθές το βράδυ υπήρξε μία ένα οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και «καθορίστηκε απολύτως το operation plan, το επιχειρησιακό σχέδιο». Επανέλαβε μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση να αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσα από την τεχνολογία, την υψηλή τεχνολογία που οι φρεγάτες διαθέτουν να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την FRONTEX και το Τουρκικό Λιμενικό και το ελληνικό βεβαίως αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν.
Σε ότι αφορά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως αν πράγματι θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, θα πρέπει να εντοπίσουμε το κύκλωμα διακίνησης στα τουρκικά παράλια, το οποίο χαρακτήρισε «βιομηχανία διακινητών, που αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή βούληση για το στόχο της αντιμετώπισης των διακινητών στις 7. Μαρτίου.
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε κριτική και στις χώρες της ΕΕ που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα είπε πως η απόφαση της Αυστρίας, να κλείσει τα σύνορα δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς νόμους. «Εγώ την θεωρώ μία λανθασμένη απόφαση, ακόμα πιο λανθασμένη θεωρώ την στάση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ που δεν προχωρούν στην μετεγκατάσταση, που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι η μοναδική ιδέα που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου», είπε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ΕΚ.
Τσιπρας και Πιτέλα συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Ο Πρωθυπουργός είπε, πως «αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύγκρουση πολιτική ανάμεσα σε ιδέες, ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανάμεσα στη Δεξιά αι την Αριστερά» και πρόσθεσε ότι ο «παίρνοντας θέση σε αυτή τη σύγκρουση ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανεξαρτήτως σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν, πρέπει να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο».
Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα δήλωσε πως βρίσκεται στην Αθήνα «για να πει στον Αλέξη και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ως σοσιαλιστής: Ας συνεργαστούμε. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα», και πρόσθεσε: «οι δυνάμεις της Αριστεράς, σοσιαλιστικές, προοδευτικές μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Και λέω και κάτι περισσότερο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό το νόημα έχει η παρουσία μου εδώ».