Ένα είδος ενδιάμεσης λύσης στο προσφυγικό ζήτησε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας Γιόζεφ Όστερμαγιερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αυστρίας πως μία λύση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επειδή δεν υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή λύση και η μεταφορά προσφύγων απορρίπτεται σαφώς από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει, ενόψει της κατάστασης στην Ελλάδα, να υπάρξει ένα είδος ενδιάμεσης λύσης, τόνισε ο υπουργός καγκελαρίας, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.
Προσθέτει δε, πως εάν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης- αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που ήδη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots.
Με μία άδεια διέλευσης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα ώστε η διέλευση των προσφύγων να είναι καλύτερα ελεγχόμενη, νομικά ασφαλέστερη και να γίνεται ταχύτερα, επισημαίνει ο Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Κατά την άποψή του, μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να σταματήσει κανείς την παράτυπη μετανάστευση και τη μεταφορά μέσω διακινητών, ενώ και τα hotspots τότε μόνον μπορούν να λειτουργήσουν, όταν είναι σαφές στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία πως ο δρόμος για εκεί είναι εφικτός αποκλειστικά και μόνον μέσα από μία συντεταγμένη καταγραφή και κατανομή.
Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός επαναλαμβάνει πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα τέλος της πολιτικής της μεταφοράς ανθρώπων και ο ίδιος παραπέμπει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία, όπως σημειώνει, υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση σχετικά με αυτό.
Τέλος, τονίζοντας πως στο επίκεντρο είναι και παραμένει η συλλογική δράση και μiα ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει πως αυτή η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία hotspots, στενή σύνδεση της Τουρκίας και λύση με την Τουρκία, συμφωνίες επαναπροώθησης και ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο.