Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει βρώμικο παιχνίδι

Διαχειρίσιμες χαρακτήρισε τις προσφυγικές ροές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Αυστρία καταλογίζοντάς της ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Άνγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της».

 

Σε συνέντευξή του τόνισε ότι σύμφωνα με την πολιτική του εκτίμηση «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».

 

Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα για την επόμενη σύνοδο είπε ότι κατά την άποψή του «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της».

 

«Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

 

«Λένε κάποιοι στην Αυστρία ότι μας έκαναν προτάσεις που απορρίψαμε, αυτό δεν είναι αλήθεια. Λέγανε ότι δεν θέλαμε τη Frontex, εμείς ζητούσαμε περισσότερη βοήθεια», είπε ο κ. Κοτζιάς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει εγκλωβιστεί «στον φόβο της ανόδου της ακροδεξιάς, και ορισμένοι ίσως έχουν μείνει στον 19ο αιώνα και την Αυστροουγγαρία».

 

Έκανε λόγο για αλλαγή στάσης όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες, σχολιάζοντας τη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την καγκελάριο της Μέρκελ για το προσφυγικό.

 

Το ΝΑΤΟ

Χαρακτήρισε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ως επιχείρηση παρακολούθησης των ροών και τόνισε ότι η Τουρκία αντιδρούσε σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο.

 

«Για το προσφυγικό βασική αιτία είναι ο πόλεμος και το έχουν ξεχάσει και πάνε να το φορτώσουν σε εμάς. Ο πόλεμος δημιουργεί προσφυγιά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε δε ότι ουδείς ήθελε να προετοιμαστεί στην Ευρώπη όταν επέμενε ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2015 για τον κίνδυνο των προσφύγων και κατηγορήθηκε ως φιλορωσική αυτή η άποψή του.

 

«Η ΕΕ πρέπει αποκτήσει μία πιο συνεκτική και σύνθετη πολιτική, να ενισχυθούν με επιδοτήσεις χρημάτων οι πρόσφυγες στο Λίβανο και Ιορδανία, να λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης του Μάγκρεπ, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποκλειστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα βρουν άλλους δρόμους. Γι’ αυτό επιμένουμε για ευρωπαϊκή λύση» είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως η Ευρώπη εάν δεν το λύσει αυτό το πρόβλημα θα έχει η ίδια πρόβλημα ταυτότητας και ύπαρξης.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ΜΚΟ που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά και για ΜΚΟ «που κάνουν άλλης μορφής μπίζνα».

 

Τα Σκόπια

 

Όσον αφορά τη στάση των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε. «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον» πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές και πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.

 

Η Τουρκία

 

«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο, όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα, αλλά νευρικότητα της Τουρκίας. Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

 

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».

 

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, είπε ο κ. Κοτζιάς και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

 

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ