Προσφυγικό και αξιολόγηση στην βασική ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου – Φόβοι για ευρωπαϊκές «αντιστάσεις» στο επικείμενο Eurogroup
Υπό την σκιά των εξελίξεων σε Προσφυγικό και αξιολόγηση, και ενόψει της αυριανής σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές θέσεις επί των καυτών αυτών ζητημάτων.
Η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς αυξάνει μέρα την μέρα η πίεση από την αθρόα προσέλευση ολοένα και περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη.
Χθες, στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως η χώρα μας θα μετατραπεί από χώρα διέλευσης σε χώρα προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων, μέχρι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επανεγκατάστασης [βλ. σχετικά: Απο transit σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων η Ελλάδα], την στιγμή που δύο κόμματα της αντιπολίτευσης –η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων- απέκλεισαν την περίπτωση συναίνεσής τους στην άσκηση ελληνικού βέτο κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί, στο μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ [βλ. σχετικά: Τετ α τετ Τσίπρα – Τουσκ για το προσφυγικό], ο οποίος χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με Νταβούτογλου και Ερντογάν.
Αύριο (Παρασκευή) στις 12:00 στο προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, ενώ το Σαββατοκύριακο, στην Αθηναΐδα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κυβερνητικές θέσεις για το Προσφυγικό και την Αξιολόγηση. Άλλωστε θα χρειαστεί να κάνει αναλυτικές αναφορές σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δημοσιεύματα για περικοπές στις υψηλές συντάξεις -κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του της περασμένης Τρίτης.
Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup αυθημερόν
Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup. Η σημασία των δύο αυτών συνεδριάσεων είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσα τόσο για το Προσφυγικό, καθώς ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ρητή δέσμευση εκάστου κράτους – μέλους για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, όσο και για την πορεία της αξιολόγησης, αφού η κυβέρνηση αναμένει την ανακοίνωση της ημερομηνίας έλευσης στην Αθήνα των εκπροσώπων των Θεσμών.
Αναμενόμενη βέβαια είναι η περίπτωση αντιδράσεων από Αυστρία και χώρες του Βίσγκραντ (δηλαδή του διαβαλκανικού διαδρομου), που σαφώς θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την ελληνική αντιπροσωπεία. Στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πάντως ότι το ελληνικό βέτο θα αφορά σε μελλοντικές αποφάσεις και για οικονομικά κυρίως θέματα.
Από την άλλη πλευρά, και οι προσδοκίες των Ευρωπαίων από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι φειδωλές. Θεωρείται άκρως απίθανο να λάβει η ΕΕ απόφαση για άνοιγμα των συνόρων προς Βορρά, αφού ήδη κατά την συναντηση των αρχηγών της Αστυνομίας των εμπλεκομένων χωρών αποφασίστηκε λήψη αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων. ανάλογα απίθανο φαντάζει το σενάριο επιβολής, εκ μέρους της ΕΕ, στα κράτη – μέλη να δεχθούν υποχρεωτικά κάποιον αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα.
Προς τούτο συγκλίνουνκαι οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαριου Άνγκελας Μέρκελ, στην γερμανική εφημερίδα Volksstimme, ότι οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες. «Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του ισλαμικού κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε δριμεία κριτικη κατά της Ελλάδας, για την μη εκπλήρωση της δέσμευσής της για δημιουργία, εντός του 2015, 50.000 θέσεων φιλοξενιας προσφύγων.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηαν και οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος φνωστοποίησε στην απόφαση της κυβέρνησής του για κλείσιμο των συνόρων, προτείνοντας στο Βερολίνο την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στην Γερμανία. «Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων», ξεκαθάρισε ο κ. Φάιμαν.