«Η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων παραμένει ένας στόχος επίκαιρος με την επιδίωξη της “οικονομικής, κοινωνικής, και εδαφικής συνοχής” μέσα από μια πιο στενή περιφερειακή και εθνική εναρμόνιση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ημερίδα των ευρωβουλευτών της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις Πολιτικές Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι περιφερειακές ανισότητες ειδικότερα από το 2008 και μετά, μεγαλώνουν και τα επίπεδα ανεργίας» ανέφερε ο κ.Παπαδημούλης υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο πως ενώ αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων στα όρια της φτώχειας από 16,5% το 2008 σε 18% το 2012 πανευρωπαϊκά, σε μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, ο δείκτης πέρασε από 15,7% σε 35% τα χρόνια αυτά».
Ο κ. Παπαδημούλης, κατέληξε λέγοντας πως οι πολιτικές συνοχής είναι απαραίτητες για να βελτιώσουν τις κοινωνικές συνθήκες και να περιορίσουν την πόλωση, την ίδια ώρα που οι κοινωνικοί δείκτες μεταξύ Βορρά και Νότου μεγεθύνονται.
Μεταξύ των ομιλητών από Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμό, ειδικός για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την μετατόπιση κονδυλίων από τις χώρες του Νότου, προς τις χώρες του Βορειοανατολικού άξονα, τις χώρες δηλαδή που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή διεύρυνση του 2004, ενώ ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός παρέμεινε ίδιος.
Ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην στρατηγική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις κατά την τελευταία δεκαετία, «στρατηγική πολιτικών χαμηλού εργατικού κόστους και όχι εκσυγχρονισμού του παραγωγικού συστήματος».
Ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο υφυπουργός με βάση στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, υπογράμμισε «τα ακραία φαινόμενα αποεπένδυσης και μείωσης όλων των επενδυτικών δαπανών».
«Οι πολιτικές λιτότητας δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές συνοχής», σημείωσε ο υφυπουργός συνεχίζοντας λέγοντας πως «με την επικράτηση του νεοφιλελευθέρου μοντέλου οι πολιτικές λιτότητας δυσχέραναν την δυνατότητα διαφορετικής δημοσιονομικής επέκτασης και ενίσχυσης των επενδύσεων».