Με κοινό διπλωματικό… άσο, Μέρκελ και Ολάντ συντονίζουν τις δράσεις τους για το Προσφυγικό – «Οδικό χάρτη» παρουσιάζει ο Αβραμόπουλος
Στην σκιά του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής, την Δευτέρα, όπου ΕΕ και Τουρκία θα αναζητήσουν κοινό τόπο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την αναστολή της ανεξέλεγκτης μεταναστευτική ροής προς την Γηραιά Ήπειρο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού την στρατηγική γραμμή που θα τηρηθεί.
Και οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, με την οποία οι 28 χώρες – μέλη έχουν συμφωνήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα σχέδιο δράσης ύψους 3 δισ. ευρώ για την καλύτερη περίθαλψη των προσφύγων στην επικράτειά της και την καταπολέμηση των διακινητών.
«Είμαστε ισχυροί μόνο ως Ένωση»
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Παρίσι αποσκοπεί στην συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, τον καθορισμό του σημείου όπου βρίσκονται σήμερα τα πράγματα και την δρομολόγηση της τελευταίας φάσης των προσπαθειών του Σαββατοκύριακου, ώστε την Δευτέρα να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν τη Δευτέρα», ανέφερε Γάλλος διπλωμάτης στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Η προσπάθεια συντονίζεται πλέον στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για τήρηση των δεσμεύσεων της, αλλά και στο να καταστεί σαφές πως όλες οι χώρες της ΕΕ θα αποκτήσουν ευκαιρίες στο Συμβούλιο Κορυφής της Δευτέρας.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη να καταβάλουν κοινές προσπάθειες. «Δυνατοί είμαστε μόνο ως Ένωση», δηλώνει στη σημερινή έκδοση της Allegeimene Zeitung και της Rhein Zeitung απαντώντας στην ερώτηση εάν η ΕΕ θα καταρρεύσει λόγω του προσφυγικού.
«Η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση που ισχύει -και οι 28 χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα», τόνισε, παραδεχόμενη ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Επικρίνοντας γι΄ αυτό την Ουγγαρία. «Η Πολωνία αναγνωρίζει τη δέσμευσή της ως προ το ποσοστό που της αναλογεί ανάμεσα στους 160.000 πρόσφυγες, όχι όμως η Ουγγαρία, κι αυτό είναι απογοητευτικό».
«Έχει ευθύνες η Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung, περιέγραψε ως εξής το ελάχιστο που θα πρέπει να επιτευχθεί στο Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα, για να θεωρηθεί επιτυχημένο: «Η Τουρκία θα πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί περισσότερους οικονομικούς μετανάστες και ελπίζω να επιτύχουμε συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία».
Σε σχέση με την Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της ως χώρα στο απώτερο άκρο του χώρου Σένγκεν και η ΕΕ να τη βοηθήσει συνολικά στην υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων. Στην ερώτηση εάν η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το ένα με το άλλο. Ο ολλανδός πρωθυπουργός απάντησε και στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να θέσει η Αθήνα βέτο. «Θα πρέπει να επιτύχουμε, ώστε η Αθήνα να δεχθεί την κατάσταση και να αντιληφθεί ότι θα πάρει βοήθεια από κάθε άποψη: λογιστική, ανθρωπιστική, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την μετεγκατάσταση προσφύγων και τη συνεργασία με την Τουρκία».
Προθεσμία μέχρι τον Μάιο
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων [βλ. σχετικά: Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως 12 Μαΐου για καταγραφή μεταναστών].
Σήμερα οι αποφάσεις για την ολική επαναφορά της Σένγκεν
Την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό μάλιστα η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί έναν οδικό χάρτη, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η Frontex θα συνδράμει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προς την Τουρκία ενώ το αργότερο το φθινόπωρο θα μπορεί να αναλάβει δράση η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Στόχος είναι να έχουν καταργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πάλι οι συνοριακοί έλεγχοι και να αποκατασταθεί έτσι πλήρως η ομαλή λειτουργία του συστήματος Σένγκεν.
Ο «οδικός χάρτης» θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στο σχετικό έγγραφο που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Κομισιόν παραπέμπει για άλλη μια φορά στις εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν που για την ευρωπαϊκή οικονομία μεταφράζεται σε 7 έως και 18 δις ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι συνοριακοί έλεγχοι πλήττουν πρωτίστως τις μεταφορές προϊόντων. Το μποτιλιάρισμα όμως δεν εγκλωβίζει στους αυτοκινητόδρομους μόνον τους οδηγούς φορτηγών, αλλά και εργαζόμενους που διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για να πάνε στη δουλειά τους.