Τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ φέρνει στο φως η Καθημερινή της Κυριακής, με την Άγκυρα να επαναφέρει -κατά την πάγιά της τακτική- το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι ζητούν, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις», να είναι σεβαστές οι περιοχές που η γειτονική χώρα έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ καλεί τη συμμαχία να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών.
Η Άγκυρα επίσης ζητά να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα.
Οι διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο βέβαια δεν είναι νέες. Το θέμα των γκρίζων ζωνών έθιξε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Το θέμα ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί, είναι δικό σου, είναι δικό μου, όταν πρόκειται για περιπτώσεις διάσωσης, εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και πως επιθυμεί το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για λυπηρή αφωνία του κου Κοτζιά μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.
Ορισμένες από τις απαιτήσεις της Άγκυρας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ:
– Οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου
– Στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να είναι σεβαστές
– Ισχυρισμοί (της Αθήνας) σχετικά με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, δε θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες
– Να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
– Να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί εσωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας προτείνουν, με επιστολή τους στην Κομισιόν, να θεσπιστεί κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών.