Σε σκληρό διαπραγματευτή αναδεικνύεται η Τουρκία στη σημερινή Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό, της οποίας η χρονική διάρκεια πήρε παράταση, λόγω των νέων προτάσεων από πλευράς Άγκυρας, αλλά και των ανταλλαγμάτων που ζητά για να αποτελέσει «μέρος της λύσης».
Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ρευστή, αφού αρχικά διέρρευσε το προσχέδιο συμφωνίας που χθες είχαν αποδεχτεί τα κράτη-μέλη και μιλούσε ξεκάθαρα για κλείσιμο των συνόρων, στη συνέχεια όμως έγινε λόγος για νέο σχέδιο που δεν περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων. (Διαβάστε επίσης: Κλείνουν τα σύνορα)
Η στάση της Τουρκίας έχει βάλει «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, «προσφέρουν περισσότερα, αλλά ζητούν και περισσότερα».
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η ακύρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε οργανωθεί μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Οι σημερινές απαιτήσεις της Άγκυρας, οι οποίες έβαλαν νέα δεδομένα στο τραπέζι, είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico:
– Περισσότερα χρήματα (5 δισ. ευρώ, αντί για τα 3 δισ., στα οποία έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι) για τη δημιουργία χώρων για τη διαμονή των προσφύγων.
– Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.
– Επιτάχυνση συνομιλιών για την ένταξη στην Ε.Ε. με απελευθέρωση 5 κεφαλαίων
– Επανάληψη συνομιλιών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η Σύνοδος θα συνεχιστεί το βράδυ, ώστε να γίνει προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, με βάση τα νέα δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, το γεύμα εργασίας μεταξύ των 28 αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Τούρκου πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί με τους 28 ηγέτες της ΕΕ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει για δείπνο εργασίας με τους ομλόγους του και θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για την Τουρκία.
Όπως φαίνεται, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει αρχικά να υπάρξει μια συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και έπειτα να επιστρέψει και να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις. Ακολούθως, δε, να δώσει συνέντευξη Τύπου, αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες για την Τουρκία.
Η παρέμβαση Ερντογάν
Τον δικό του ρόλο στη διαπραγμάτευση διαδραματίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί στη χώρα του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Τι είπαν Μέρκελ – Ολάντ για τα σύνορα
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε εικασίες τα περί διατύπωσης κλειστών συνόρων, δηλώνοντας ρητά την αντίθεσή της σε κάτι τέτοιο.
Ο Ολάντ, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, και έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά και στήριξης της Ελλάδας.
Όπως όλα δείχνουν, επί του παρόντος γίνονται διαβουλεύσεις για νέο κείμενο συμπερασμάτων.
Η στάση της Αθήνας
Για αλλαγη κλίματος αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, ενώ είχε προηγηθεί δήλωση συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα ότι «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση», αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πλέον επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο δήλωσης που δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων του διαδρόμου των Βαλκανίων και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό του. Η κατάσταση στη Σύνοδο είναι ακόμα ρευστή και φαίνεται πως η πίεση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατοπίζεται από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Κοινό μέτωπο Αθήνας – Βερολίνου κατά του κλεισίματος των συνόρων
Παράλληλα, σε γενικές γραμμές επικρίνονται οι μονομερείς ενέργειες που έγιναν από κράτη-μέλη της ΕΕ και αφορούν το κλείσιμο των συνόρων του Διαδρόμου των Βαλκανίων, ενώ επιβεβαιώνεται το κοινό μέτωπο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας κατά του κλεισίματος των συνόρων.