Στα 6 δισ. οι αξιώσεις της γείτονος από τους Ευρωπαίους – Επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά η Άγκυρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να προσπαθεί να εκμαιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την χώρα του, από μια Ευρώπη που δείχνει αδύναμη να προστατεύσει τα σύνορά της αναχαιτίζοντας τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές.
Στην πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, το ζήτημα του κλεισίματος ή όχι του βαλκανικού διαδρόμου, και σταδιακά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον ρόλο της γείτονος, καθώς η Τουρκία αποτελεί το «κλειδί» στην επίλυση της προσφικής κρίσης.
Τα ανταλλάγματα της Άγκυρας
Οι τελευταίες προτάσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως σκοπό τη διάσωση των προσφύγων, την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων και την είσοδο σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι προτάσεις της Τουρκίας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης με την Ε.Ε., περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των χρημάτων που θα δοθούν στην Άγκυρα για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων (από 3 σε 6 δισ. ευρώ), καθώς και την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν από τα τέλη Ιουνίου 2016 κι εφεξής.
Από αυτήν προκύπτει ότι οι Τούρκοι αξιώνουν από την ΕΕ, μεταξύ άλλων, επιπρόσθετη βοήθεια για την στέγαση προσφύγων, ύψους τριών δισ. ευρώ (σύνολο έξι, μαζί με τα τρία δισ., για τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες).
Παράλληλα, ζητούν εύκολη πρόσβαση στη Ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κατάργηση της βίζας κυρίως για τους Τούρκους επιχειρηματίες και σταδιακά και για τους πολίτες.
Ακόμη, οι Τούρκοι αξιώνουν για κάθε πρόσφυγα από τη Συρία που θα δέχονται, να δέχεται έναν πρόσφυγα και η Ευρώπη και αυτό, αφού επιστρέψουν στην Τουρκία όλοι οι παράνομοι μετανάστες από τα ελληνικά νησιά (σ.σ. σενάριο «one for one»).
Οι ακριβείς λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν είναι γνωστές ακόμα, καθώς βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από τα μέλη της Συνόδου.
Οι τουρκικές απαιτήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα στη Σύνοδο, καθώς το τίμημά τους θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και πολλοί ηγέτες της ΕΕ φέρονται να επιθυμούν να θέσουν το ζήτημα υπόψη των Κοινοβουλίων τους. Μια τέτοια εξέλιξη αποδυναμώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία απόψε στις Βρυξέλλες.
Τα αιτήματα της Άγκυρας, πάντως, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας και πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των «28».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις τουρκικές αξιώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν προηγουμένως δεν επιδείξει εμπράκτως καλή θέληση η Άγκυρα.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πολύ θετική αυτή την εξέλιξη, καθώς αφαιρεί από την Ελλάδα μια σειρά κατηγοριών από κράτη – μέλη όπως αυτά του Βίζενγκραντ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως μια «τεράστια ανακούφιση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδεται η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με το παρόν πλαίσιο να προβλέπει μια σταδιακή απελευθέρωση, κυρίως για επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
Νωρίτερα, πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι η Τουρκία αξιώνει μέχρι και 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορία του Reuters, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των Ευρωπαίων βρίσκεται και το σενάριο κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο, αν και αρχικά συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, φέρεται πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μετά τις ενστάσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Σήμερα, όμως, συνεχώς ανατρέπονται τα δεδομένα. Το πρόγραμμα άλλαξε, νωρίτερα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, καθώς ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε οργανωθεί μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Πάντως η νέα πρόταση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η οποία βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν αιφνιδίασε.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπήρξε αντικείμενο επεξεργασίας χθες, στη συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Μαρκ Ρούτε και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υποβλήθηκε σήμερα το πρωί, έπειτα από συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μάλιστα φέρεται να μην γνώριζε την ύπαρξη νέας πρότασης και γι’ αυτό ζήτησε χρόνο, για να την μελετήσει.
Τσίπρας: Τα κεφάλαια για ένταξη της Τουρκίας δεν ανοίγουν χωρίς βήματα προόδου
Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.