Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο ραδιόφωνο SWR ότι μια ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται πιο κοντά. “Σημαντικό βήμα” η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης “προχώρησαν ένα σημαντικό βήμα μπροστά” στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ. Σε αποκλειστική της συνέντευξη στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία SWR η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι μένει να διευκρινιστούν “μεμονωμένες λεπτομέρειες”, διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά.
Κατά την γνώμη της Άγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, “διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα”.
Ζητούμενο “ένας συμβιβασμός συμφερόντων”
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη στήριξη της Τουρκίας πέρα από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δις ευρώ, η Άγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε λογική. “Πρόκειται αποδεδειγμένα για χρήματα που αφορούν πρότζεκτ για Σύρους πρόσφυγες”, εξήγησε, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και διατυπώνοντας την άποψη ότι “αναζητούμε έναν συμβιβασμό συμφερόντων”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στις μονομερείς αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης που οδήγησαν σε κλείσιμο συνόρων κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και σε συνωστισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Όπως επισήμανε, η διαδικασία εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης είναι μεν επίπονη και υπήρξαν “μεμονωμένες αποφάσεις που δεν μου άρεσαν και οι οποίες οδήγησαν σε επιβάρυνση της Ελλάδας”. Συνολικά όμως, η ΕΕ σημείωσε σχετικά καλή πρόοδο, εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ. “Όλοι λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, όλοι λένε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, όλοι τάχθηκαν υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επίσης όλοι καλωσόρισαν τώρα τη νέα πρόταση”, σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ικανοποίηση αλλά και προειδοποιήσεις από το Βερολίνο
Την ικανοποίησή τους για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα των Βρυξελλών εξέφρασαν σήμερα ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο, χωρίς να λείπουν όμως και οι προειδοποιήσεις.
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να εκτιμά ότι μετά την έκτακτη σύνοδο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει η ΕΕ σε μια κοινή γραμμή πλεύσης και τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τονίζει την ίδια ώρα ότι επιτέλους γίνονται συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο που αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές. Για ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στον δρόμο προς μια οριστική λύση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, προειδοποιώντας όμως την ίδια ώρα για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας.
Οι Πράσινοι, τέλος, και δεδομένων των βαρών που επωμίζεται όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα, ζητούν να της παρασχεθούν οικονομικές διευκολύνσεις. Η επικεφαλής του κόμματος Ζιμόνε Πέτερ τονίζει σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδράμει τους Έλληνες όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στο ζήτημα της εξυπηρέτησης του χρέους και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Πηγή: Deutsche Welle