Πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη προκειμένουν νε εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό
Το πρωϊ της Παρασκευής 18 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ (ίσως και με τον ολλανδό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε) προκειμένου να οριστικοποιήσουν, εφόσον καταστεί εφικτό, την κατ’ αρχήν συμφωνία της 7ης Μαρτίου για το Προσφυγικό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της Ε.Ε. πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα.
«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού. «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε.
Το πλαισιο της συμφωνίας των 28 βασίζεται στο κείμενο που κατέληξε ήδη απο την Τετάρτη η ευρωπαϊκη επιτροπη. Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του είπε χαρακτηριστικα οτι δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».
Διαβάστε επίσης: Προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας: Τα κύρια σημεία
Όλα όμως θα εξαρτηθούν απο τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβερνησης σε θεσμικά και αλλα ανταλλάγματα – απο την αυξηση της οικονομικής βοήθειας, έως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασια και την καταργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκη Ένωση. Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, ενω η Κύπρος δια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δειχνει αποφασισμένη να ασκήσει ακομη και βέτο εάν ο κ. Νταβούτογλου προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι ευρωπαιοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις.
Οι Ευρωπαιοι εχουν ετσι κι αλλιως επιφύλαξη απέναντι στις τουρκικές διαθέσεις και πιθανον η ολη διαδικασια προσέγγισης με την Άγκυρα θα παει βημα- βημα: οσο η Τουρκια ανταποκρίνεται προϊόντος του χρονου στις ευρωπαϊκές προσδοκίες για μείωση των ροών, τοσο θα της παραχωρούνται ανταλλάγματα. Απομένει να ξεκαθαριστεί και πώς θελει τη συμφωνια η Άγκυρα.